Фото изложба от Австрия гостува на СКЛАД

Автор:
Четвъртък, 18 Юли 2019 14:44
Фото изложба от Австрия гостува на СКЛАД

Фото изложба от Австрия гостува на СКЛАД

70 фотографии на 20 артиста от Грац и провинция Щирия, Австрия гостуват на Европейска столица на културата със селекция от биеналето „Фото Грац 018”. Откриването ще се състои на 25 юли от 19:00 часа в СКЛАД, ул. „Екзарх Йосиф“ 16. Фотографиите ще останат в Пловдив до 25 август и могат да се видят от вторник до неделя от 11.00 до 19.00 часа с вход свободен.

Изложбата „Фото Грац селeкция III” представя 20 съвременни автора, които разкриват разнообразието на фотографската сцена от австрийския регион с център Грац, който е Европейска столица на културата за 2003-а. Творбите показват контраста между различните техники и работата с тях в няколко възрастови групи и отразяват както актуални теми, така и лични подходи към фотографията като медия. Използваните техники варират от аналогова черно-бяла фотография, цианотипи, фотограми и експериментална фото обработка до класически фотографски методи и техники. Селектираните около 70 фотографии представят актуалното творчество на международно работещи артисти, както представители на академичните, така и на непрофесионалните фотографски среди, работещи в широк спектър значими теми – от култура, идентичност и религия до механизми за контрол на политическите сили.

В подбора на куратора на изложбата Герхард Грос могат да се видят запечатани процеси от конфликтната зона между урбанистика и природа, насочващи вниманието към глобалните ефекти на човешкото съществуване, но често и към паралелни светове на лична чувствителност. В отделни изображения и серии се очертават въпроси за възприемането на реалността - във фиктивни картини, документални фотографии и дори в социологически изследвания на реални жизнени пространства.

Представени артисти: Йорг АУЦИНГЕР, Рене БЬОМЕР, Кати БРУДЕР, Лена ФАЙТЛ, Юлия ГАЙЗБАХЕР, Клаус-Дитер ХАРТЛ, Анна ЙОХАМ, Кевин КОЛАНД, Мариам МОХАМАДИ, Улрике НОЙБАУЕР, Гербург НОЙНТОЙФЕЛ, Пипина ШИКАНЕДЕР, Ренате ОТТЕ, Франц ПАХЕР, Лидия РАЙНПРЕХТ, Вернер ШИМПЛ, Мария ШНАБЛ, Лиза ШОГЕР, Ники ШРАЙНЛЕХНЕР, Елиза ВЮНЧЕР, Лариса ЦАУЗЕР.

Грац е вторият по големина град в Австрия и столица на провинция Щирия. От 50-те години на ХХ век той става важен център (по онова време дори по-важен от столицата Виена) за създаването и представянето на прогресивна фотография. Тази традиция създава перфектни условия за развитие на съвременната фотография. Протагонистите от тази епоха играят важна роля в утвърждаването на фотографията като форма на изкуство в Австрия, като създават важни институции и влияят на по-младите поколения, които посещават фотографските училища в Грац.

Събитието в социалната мрежа: https://www.facebook.com/events/674659522960966/

Повече информация и на: photo-graz.kulturvermittlung.org

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм