Кметът откри изложба със златни тракийски съкровища

Автор:
Понеделник, 13 Май 2019 13:12
Кметът откри изложба със златни тракийски съкровища

Зам.-министърът на културата Амелия Гешена, кметът на Пловдив Иван Тотев и директорът на Археологическия музей Костадин Кисьов откриха днес изложба Преоткритият свят на Стара Европа.

В нея са показани оригиналните златни съкровища от Вълчетрън и Панагюрище.

Чрез експозицията искаме да покажем, че Пловдив е един от най-старите живи градове в Европа, а България е една от най-старите развити цивилизации, обяви градоначалникът при откриването.

Той допълни, че изложбата Преоткритият свят на Стара Европа ще бъде открита за посещения до 27 октомври.

Това е доста дълъг период и експонатите ще могат да я видят много хора, включително и в Европейската нощ на музеите, както и през Нощта на музеите и галериите през септември. Горди сме да притежаваме тези съкровища, посочи кметът на Пловдив.

Изложбата представя 250 експонати и златни съкровища с най-ранната тракийска култура в България. През 2019 година, когато Пловдив е Европейска столица на културата, представяме и Панагюрското златно съкровище, посочи при откриването Кисьов.

Зам.-министърът на културата Амелия Гешева пожела на изложбата успех и много посетители, които да й се възхищават.

Изложбата "Преоткритият свят на стара Европа" показва тематични колекции от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт на БАН и Археологическия музей в Пловдив. Център на изложбата е уникалното Вълчитрънско златно съкровище.

То се състои от 12 различни съда с тегло 12,5 килограма. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Popova

    Прекрасна възможност повече хора да се докоснат до постиженията на нашата материална култура чрез тракийското наследство.
    Питам се обаче защо тази инициатива не присъстваше като информация още миналата година,, а и доскоро в културния афиш на Европейска столица на културата... Липса на координация, на комуникация??? Разочароващо

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм