Ректорът на УХТ: Чух за още студенти, от които са искани подкупи

Автор:
Петък, 29 Март 2019 16:57
Ректорът на УХТ: Чух за още студенти, от които са искани подкупи

Ректорът на УХТ проф. Кольо Динков и заместника му проф. Николай Менков бяха разпитани днес в Пловдивския окръжен съд по делото срещу проф. Симеон Василев. Припомняме, че той е обвинен в това, че е давал изпити на студенти срещу рушвети.

Самият Василев обаче не се признава за виновен и процесът срещу него стартира по същество. По делото подсъдими са и обвинените в помагачество Петьо Колев и Димитър Димитров.

Проф. Менков обясни пред съда, че през 2017 г. след запитване от прокуратурата е видял , че Василев е генерирал в електронната система на университета протокол за изпит на студента Боян Атанасов, но без оценка в него.

Ректорът проф. Кольо Динков пък научил за ставащото от председателя на студентския съвет Иво Финков, който подал сигнала заедно със свой колега.

Пред съда Финков разказа, че колегата му Боян Атанасов бил много притеснен, че не може да си вземе изпита по Техническа механика. Признал, че за тройка, трябва да плати по 300 лв. на двама души. Единият бил бивш студент, а другият – продавачът в лавката в двора на УХТ.

Посъветвах го да пусне сигнал до ръководството и така двамата посетихме ректора, на когото разказахме за това. Бях викан и в Икономическа полиция. След разпита Боян дойде при мен и ми поиска 600 лева, за да плати за изпитите. После се случи акцията в учебното заведение, разказа Иво Финков пред съда.

Според ректора проф. Василев е искал 300 лв чрез посредника Димитър Димитров. Ставало дума за 300 лв.

Проф. Динков написал писмо и го депозирал във Второ РУ. В него описал, как от Боян Атанасов са поискани парите, за да си вземе изпита при проф. Василев. Ректорът на УХТ имал информация и за други потърпевши студенти, но заяви пред съда, че не знаел имената им.

Василев бе арестуван през май 2017 година, заедно с колегата си Николай Банков заради взети подкупи от студенти за тройка.

Оттогава и двамата преподаватели са отстранени от длъжност.

Помагач и на двамата професори е бившият възпитаник на УХТ Димитър Димитров. Проф. Василев имал и втори помагач – Петьо Колев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • студент

    А защо не направите едно интервю и с помагача П.Колев баща на кандидатката за кмет от БСП Милена Колева?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм