Следствен експеримент в съда отложи делото "Синдбад"

Автор:
Четвъртък, 21 Февруари 2019 13:39
Адв. Красимир Елдъров Адв. Красимир Елдъров

И днес разширеният съдебен състав на Окръжен съд - Пловдив с председател съдия Христо Симидчиев не приключи делото срещу Никола Камберов - "Синбад".

Както Plovdiv-online информира, Камберов е обвинен, че на 13.12.2003 г., малко след 23 ч., на ул."Сокол" в квартал Столипиново, в близост до един от входовете на жилищен блок, наричан от обитателите на квартала "Боклук-Блок", като тогава 16-годишен непълнолетен е убил чрез намушкване с нож в гърба 26-годишния Божидар Филипов Моллов.

След отстраняването на констатираната в предишното съдебно заседание техническа невъзможност да бъде показан на екран записа от проведения следствен експеримент с участието на подсъдимия, днес това беше осъществено.

Членовете на съдебния състав, страните по делото и присъстващите в съдебната зала журналисти и близки и роднини на подсъдимия и на пострадалия, изгледаха видеозаписа.

Кадрите бяха как с предоставен му от разследващите "дървен нож" (макет на нож, изработен от дърво) "Синдбад" посочва на гърба на статист "мястото на наръгването" на жертвата. Зам-окръжния прокурор Галина Андреева-Минчева заяви, че за нея делото е изяснено и трябва да бъде приключено днес.

Към нейното становище се присъедини и Шинка Моллова - майката на убития, която чрез адвокат-повереника си по делото претендира от подсъдимия кръвнина (обезщетение за претърпени неимуществени вреди) в размер на 100 000 лева, заедно с лихвата върху тази сума от 13.12.2003 г. и направените по делото разноски.

Адвокат Красимир Елдъров - защитник на Никола Камберов, се противопостави на тезата на обвинението, че делото е изяснено и остава само окончателното изслушване на страните произнасянето на присъдата. Той насочи вниманието на съда не само към видеозаписа, но и към това, което е фиксирано от звукозаписа.

"Чуват се реплики от присъстващи на следствения експеримент следовател, служители на "Криминална полиция" и други лица, някои от които са напътствия и указания към самия Камберов като действащо лице" - подчерта защитникът и поиска да бъдат призовани за разпит в следващо съдебно заседание посочените в протокола за следствения експеримент поемни лица.

"Те са свидетели на ставащото по време на документиране на експеримента и целта на влючването им в протокола е при неоходимост да бъдат разпитани пред съда. Още повече, че щом по делото вече имаше технически проблеми с възпроизвеждането на видеозаписа, а днес се убедихме, че и качеството на звукозаписа не добро" - допълни той.

Окръжният съд прие, че фактическата обстановка по делото все още не е изяснена, уважи искането за призоваване и разпит в следващо съдебно заседание на свидетелите-поемни лица, присъствали на протоколираните по делото два следствени експеримента и насрочи следващото съдебно заседание за 08.03.2019 г.

Plovdiv-online ще продължи да следи развитието на случая.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм