Искат от областния управител жилища за ромите от Войводиново

Автор:
Понеделник, 11 Февруари 2019 19:32
Искат от областния управител жилища за ромите от Войводиново

Започналата със скандал среща между ромите от Войводиново с жителите на селото в присъствието на кметове, полиция и социални служби, завърши с консенсус днес.

На ромите щели да им бъдат дадени общински жилища. Това решили при закрити врати страните в спора къде да отидат многодетните цигански семейства, които доброволно напуснаха селото след 6 януари.

Тогава двамата братя Пакетови пребиха насред селото без причина и с изключителна жестокост командос, който едва оцеля.

Бруталността на нападението им вдигна на протест местните жители, които и до момента са категорични, че не желаят ромите да се върнат в построените си върху общинска земя незаконни къщи.

Консенсусът, до който стигнахме, е, че поисках помощ от държавата и я получих в лицето на зам.-областния управител Петър Петров.

Ще имаме среща с областния управител Здравко Димитров, за да намерим социални жилища, тъй като община Марица не разполага с такива, заяви след срещата кметът на общината Димитър Иванов.

По думите му незаконните им къщи на така наречения "горещ” терен са с изпочупени прозорци и врати, нямат ток и вода, заради което не са годни за обитаване.

Не е редно хората да ги оставим на улицата. Затова ще бъдат настанени в социални жилища. Къде ще бъдат те, ще помолим да каже областния управител. Общината ни не разполага с подобен тип жилища и се надявам, че държавата ще ни помогне, каза Иванов. На ул. Победа в селото има регистрирани около 50 човека. Останалите роми имат регистрация в други домове във Войводиново и по техните случаи ще бъде извършена проверка. В проверката ще участват общинските власти, социалните служби, полицията и представители на Регионалното управление на образованието.

Кметът на община "Марица” уточни, че който от ромите иска общинско социално жилище, трябва да отиде в администрацията и да си подаде молба. По време на срещата присъстваха двамата мъже от "Столипиново”, които преди дни се представиха, че са от Българския хелзинкски комитет. Сандо Бошнаков и колегата му Асенов се оказа, че са представители на фондация "Рома” от квартал "Столипиново”.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • иван василев

    пловдив им са малко циганите в столипиново и да приемат и на община марица , като няма като няма да стане защо ги залъгвате и лъжете хората ,ами то ако е така утре всички бездомни , с незаконните постройки ще скочат да пребият някой българин и да ги настанят и тях в жилища на община пловдив хахаха егати тъпотията , каруцата пред коня преди да буташ първо осигури къде да ги настаниш и тогава пускай багери като много мислите за циганите

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм