Съдят лекаря, застрелял Жоро Плъха

Автор:
Понеделник, 04 Февруари 2019 13:45
Жоро Джевизов - Плъха Жоро Джевизов - Плъха

Започва делото срещу лекаря, който застреля крадец тарашил гаража му, преди около година, съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура-Пловдив.

В съда е обвинителният акт срещу д-р Иван Димитров, на 49 г., който на 2 март 2018 г., уби с незаконен пистолет Жоро Джевизов - Плъха, при превишаване на пределите на неизбежната отбрана – престъпление по чл. 119 във вр. чл. 115 от Наказателния кодекс,

Лекарят е предаден на съд и за това, че на 2 март 2018 г.  е държал огнестрелно оръжие – пистолет, марка „Валтер“ и боеприпаси за огнестрелни оръжия – 16 броя патрони, 9х18 мм и 1 брой патрон с надпис „1947 GEL 9M38“, без да има за това надлежно разрешение – престъпление по чл. 339 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Плъха решил да извърши кражба в кооперацията, в която живее лекаря - зад сградата на Областна управа. Той бил сам в жилището, тъй като го ремонтирал. Зад кооперацията имало двор със шест гаражни клеткиу като първата от тях Димитров ползвал за работилница. На същата дата обвиняемият бил сам в дома си, понеже правел ремонт.

Около 1,30 часа през нощта, от една от стаите в жилището си той видял, че лампата в работилницата свети.

Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси.

След известно време обаче забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница е леко открехната.

Решил да провери какво става и излизайки от жилището си, взел незаконно притежаван пистолет Валтер модел  PH-9x19.

Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание също нямал разрешение.

Насочил се към гаража и видял, че крадецът е приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби.

В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че  Плъха хвърлил по него нож, с 12-сантиметрово острие и  метална рекламна табела.

При хвърлянето на ножа на Димитров е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка.

По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.  Първоначално обвиняемият И.Д. е бил задържан, като на 6 март 2018 г. му е взета мярка за неотклонение Подписка.

Трупът на Плъха бе открит върху автомобил зад сградата на Областна управа.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм