Полицай, покрил шофьора на Преслава за убит на пътя, на съд

Автор:
Неделя, 14 Октомври 2018 08:37
Полицай, покрил шофьора на Преслава за убит на пътя, на съд

Утре на подсъдимата скамейка сядат полицая Костадин Илиев /42/, шофьорът на Преслава - Иван Саравски, Тихомир Монев, Борислав Ташев и Сергей Джамбазов.

Полицаят е обвинен в това, че е помогнал на предизвикал катастрофа водач да избегне наказателна отговорност, използвал е служебното си положение за имотна облага, приел е пари и е държал и придобивал незаконно боеприпаси.

Шофьорът на Преслава - Иван Саравски /36/ от Пловдив е обвинен в нарушаване на правилата за движение при управление на моторно превозно средство, при което е настъпила смърт, а водачът е избягал от местопроизшествието.

Тихомир Монев /35/ от Варна и Борислав Ташев /32/ от Пловдив са с обвинения за спомагане на лице да избегне наказателно преследване, а Сергей Джамбазов /39/ от Пловдив - за това, че умишлено улеснил длъжностно лице – полицай, да използва служебното си положение да набави за себе и си и за него облага.

На 6 декември 2014 г. на бул. „Христо Ботев“ в Пловдив Иван Саравски при управление на лек автомобил „Ауди А3“ по непредпазливост е причинил смъртта на Петко Петков /84/ от Пловдив на пешеходна пътека, и не е уведомил МВР, не е оказал помощ на пострадалия, и е избягал от местопроизшествието.

Костадин Илиев е предаден на съд и за това, че в периода от 12 януари 2015 г. до 25 март 2015 г. в Пловдив, при условията на продължавано престъпление, на три пъти, в качеството си на длъжностно лице – полицай в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР - Пловдив, като извършител и в съучастие със Сергей Джамбазов, като помагач, е използвал своето служебно положение да набави за себе си и за другиго противозаконна облага в размер на 220 лева.

Той е помогнал в два случая да се извърши по-бърза регистрация на моторно превозно средство в сектор „Пътна полиция“-Пловдив, и в трети – помогнал на друго лице да премине преглед за техническа изправност и да пусне спрян от движение лек автомобил „Тойота Хайлукс“.

Костадин Илиев е предаден на съд за това, че като подбудител и помагач е спомогнал Иван Саравски да избегне наказателно преследване, като е дал съвет на Тихомир Монев да бъде намерено друго лице, което да заяви пред органите на МВР, че е управлявал автомобил, причинил ПТП, вместо Саравски.

В хода на разследването е било проведено претърсване и изземване в дома на Илиев, разрешено от Окръжен съд-Пловдив.
При това процесуално действие са били иззети 89 бойни пистолетни патрони, които държал без разрешение. Част от тях съхранявал в нарушение на установените правила.

Костадин Илиев е предаден на съд и за това, че от 23 август 2014 г. до 20 март 2015 г. в Пловдив е поискал и приел от Н.У. дар, който не му се следва – пари в общ размер от 1 800 лева, за да упражни влияние при вземане на решения от длъжностни лица за намаляване изтърпяването на наказание лишаване от право да управлява МПС.

Тихомир Монев е предаден на съд за това, че на 6 декември 2014 г. поискал от Костадин Илиев да даде съвет как Саравски да избегне наказателно преследване след пътно транспортно произшествие, след което предал този съвет на Саравски.

Борислав Ташев е предаден на съд за това, че на 6 декември 2014 г. е спомогнал на Иван Саравски да избегне наказателно преследване, като се е представил вместо него пред полицейски орган за водач на лек автомобил „Ауди А3“ и заявил същото в разпит в качеството на свидетел.

Сергей Джамбазов е предаден на съд за това, че в периода от 12 януари 2015 г. до 25 март 2015 г., на три пъти, като помагач, в съучастие с Костадин Илиев, като извършител, умишлено го е улеснил чрез използване на служебното си положение да набави за себе си и за него противозаконна облага в общ размер на 220 лева.

По делото са разпитани 42 свидетели, извършени са експертизи и др.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм