Рестарт на делото за искан от професор подкуп от студенти

Автор:
Сряда, 13 Юни 2018 07:09
Рестарт на делото за искан от професор подкуп от студенти

Професор Николай Банков /60/ застава пред Окръжен съд Пловдив утре за поискан подкуп от студент срещу оценка на изпит. Тарифата била 300 лева.

Припомняме, че делото бе върнато от съда през март за ново разследване заради съществени процесуални пропуски.

Според обвинението в периода от 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в Пловдив, в качеството на ръководител катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър Димитров /38/, като помагач, професорът е поискал дар – парична сума в общ размер на 600 лева, която не му се следва, за да проведе изпит, след предварително предоставяне на изпитните задачи и техните решения, да постави положителна оценки на двама студенти.

Имената на студентите са Христо Елкин и Василка димитрова.

Изпитът е бил по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, а престъплението е по чл. 301 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс,

Бившият студент на професора - Димитър Димитров, е обвинен като помагач.

На 9 май 2017 г. в Университета по хранителни технологии, се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия Николай Банков Двамата студенти, от които бил искан подкупа, се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия Николай Банков кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Банков им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър Димитров, бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно обвиняемият Николай Банков се свързал с обвиняемия Димитър Димитров, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им от обвиняемия Николай Банков телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър Димитров. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките, и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата пострадали предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка, на 15 май 2017 г. бил проведен формален изпит от обвиняемия Николай Банков, като двамата студенти получили положителна оценка – среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в гр. Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Съдебен състав на Окръжен съд - Пловдив с председател съдия Елена Захова прекрати през март съдебното производство по наказателно дело срещу професора от УХТ - Пловдив Николай Банков и продавача на мобилни телефони Димитър Димитров - бивш студент от УХТ.

Заради допуснати съществени процесуални нарушения, съдът прекрати делото и го върна на прокурора.

Според обвинението, парите - общо 600 лева били поискани чрез Димитров, към когото студентите Христо Елкин и Василка Димитрова били насочени от проф.Банков.
Подсъдимият Димитър Димитров и неговия адвокат Николай Гунев нямаха възражения и искания към съда по хода на делото.

Обаче защитниците на проф.Николай Банков адвокат Красимир Елдъров и адвокат Пламен Бонев атакуваха директно обвинението, позовавайки се на последните изменения и допълнения в Наказателно-процесуалния кодекс.

Според адвокат Красимир Елдъров в обвинителният акт липсват важни факти и обстоятелства, които пречат на осъществяването в пълен обем на правото на защита на проф.Банков.
Защитникът се аргументира с погрешното посочване в обвинителния акт на прокурора от Окръжна прокуратура - Пловдив Анна Викова на телефонен номер, който не е на Банков, а на свидетел на обвинението.

Съдия Елена Захова допълни в прочетеното определение на съда и други допуснати при написването на обвинителния акт нарушения на разпоредбите на НПК.
Тя припомни на прокуратурата указанията на Пленума на Върховния касационен съд в тълкувателно решение N 2 от 2002 г.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм