Клео Протохристова представи Стефан Бонев

Автор:
Сряда, 13 Май 2015 13:55
Илко Николов говори за Стефан Бонев Илко Николов говори за Стефан Бонев

Стефан Бонев не е заразен от болестта, засегнала голяма част от съвременна българска литература и която кара авторите да занимават читателите си с това какво да обядвали, какъв секс са правили и как са ходили до тоалетната.

Това заяви проф. Клео Протохристова по време на премиерата на новата книга на Стефан Бонев „Странните неща".

Тя призна, че рядко става редактор на художествени текстове, но прочитът още на първите няколко разказа на Бонев я е накарал много бързо да превъзмогне колебанията си.

Според нея, разходката, на която авторът кани читателя си, бяга от популярните, гарантирано успешни маршрути и апелира към собствената му способност за съпричастие, смирение и доброта.

Издателят Надя Фурнаджиева, похвали целия екип на „Летера", чийто щемпел носи сборникът, но най-вече графичния дизайнер Васил Киров, за невероятното художествено оформление на книгата.

С виртуозните си изпълнения цигуларят Мичо Димитров, обявен за Музикант на годината на България за 2013-а година, придаде класически музикален привкус на литературната среща, допълвайки изящния прочит на боневите творби, направен от актрисата от Драматичен театър – Пловдив, Мария Генчева.

Изненадата си от развитието на Бонев изрази и проф. Огнян Сапарев, редактор на първата му издадена книга „Разкази за двама".

Той констатира, че авторът е станал много по-лиричен в изказа си и направи сравнение на част от разказите му с приказността на Андерсен.

Председателят на пловдивския Общински съвет, арх. Илко Николов, изненада всички в залата, не само с появата си, но и с добрите думи за разказите на Стефан Бонев, част от които вече прочел с огромно удоволствие.

Някои от заклетите почитатели на писателя, обаче си спомниха, че той е бил и на премиерата на предишната книга на Бонев „Пред прага на храма" през 2012 г.

„Странните неща" е четвъртият сборник на разказвача и вече е по рафтовете на книжарниците. В нея майсторът на късата проза е включил 24 разказа или две дузини, както обича да казва проф. Протохристова.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм