Проф. Клео Протохристова - агент Жана

Автор:
Понеделник, 13 Август 2012 11:44
Проф. Клео Протохристова - агент Жана

Най-ерудираният литературовед в Пловдивския университет Паисий Хилендарски - проф. Клео Протохристова, се оказа с досие, данните са извадени на сайта на Комисията по досиетата comdos.bg.

Решението на комисията за разсекретяване на досиетата за агентите в Пловдивския университет е от 7 август 2012.

Клео Протохристова е вербувана на навръх студентския празник - 8 декември 1976 г., от ст. лейтенант Христо Трънчев, пише на сайта.

Псевдонимът й е Жана.

Тогава Протохристова е млад преподавател - на 26 години, и е агент към Второ и Трето управление на ДС.

Снета е от оперативен отчет още през 1983 г.
Преди това комисията оповести агунтерното минало на двама вече бивши ректори на ПУ - проф. Огнян Сапарев и проф. Иван Куцаров.

Куцаров е вербуван последен от професорите филолози - на 31 август 1984 г.

Наричал се е агент Петров.

На сайта на комисията са оповестени данни за 12 преподаватели в ПУ П. Хилендарски - от ректори до ръководител катедра.

Подробности на сайта comdos.bg

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (43)

Покажи предишните коментари
 • знаещ

  До"незнаещ":То и други работи от теб може да са"брънки",ама от онези,след които пускаме водата в тоалетната!Ако не си още на външен кенеф до входната ти врата на село,разбира се...

 • до всички идиоти

  Абе, идиоти! Някой от вас направи ли си труда да отвори сайта на комисията по досиетата и да види какво точно пише там за Клео Протохристова или четете само скапаните лъжи по сайтовете. Прочетохте ли, че заключенията на комисията са само от документи на някакъв скапан служител на ДС. Никъде нищо не е подписвала, тъпанари такива. Това, че някой вербовчик си е водил дневник за нея, не значи че тя е била агент. Може и вашите имена да са някъде по папките, защото някой ДС-активист си е отчитал дейност. Знаете ли, че вербовчиците от ДС са имали годишна норма. От 1974 г. има наредба на ДС един щатен служител на ДС да вербува по 14 души годишно и за това е взимал кинти. КИНТИ!!! А както е известно, ние българите, сме майстори на преизпълнение на нормата и НА СВОБОДНИТЕ СЪЧИНЕНИЯ, за да натопим някого.
  Ако съм на проф. Протофристова ще съдя и Комисията, и сайтовете, които разпространяват тази гнусотия.
  А за вас, анонимници, дето пишете гнусотии по форумите за хора, които не познавате, ще цитирам Ботев:
  "а вий... вий сте идиоти!"

 • Идиот

  За твоа сведение - много доносници съдиха коисията и ВСИЧКИ загубиха делата.
  Комисията им била виновна!
  Лично за мене това не само че не е изненада, но очаквана вест. Такива хора ни създаваха и комплекси, тъй като всичко им вървеше по мед и масло, а на нас - с трудности и ритници отвсякъде.
  Сега се успокоих - предположенията ми се оказаха верни.

 • Андро

  Всички ченгета се правеха на десиденти. Сега е ясно откъде им е идвал куража! Това им е било партийна поръчка!

 • ей, хора, мислете!

  Къде ви е логиката, уж умници? Ами, ако тя им беше служила и помагала, щеше ли да бъде "снета от оперативен отчет" още през 83-та, във времето на най-голямата стагнация. Някой щатен натегач си е писал актив с нейното картонче, не виждате ли, че нищо няма в документите от нея. Само нищожествата тържествуват, когато им се дава възможност да оплюят достоен човек! Никога няма да може да я достигнете!

 • 48>B

  Ролята на тези, които наричаш "щатни натегачи" се съсстоеше главно в това - да отбиват наплива от желаещи да станат "контраразузнавачи" и срещу пари и тайни привилегии да клеветят колегите си и приятелите си. Кой се уредил, уредил се! Голямо натискане падаше, но само най-напористите се класираха. Сега не искат това дори да се знае - били "омерзени" и комисията им бшла виновна.

 • Маркес

  Много важно..Това е само политика- като преподавател и учен е безупречна и много талантлива..Сервантес и Суифт също са били в подобни позиции, но и двамата са световно известни писатели..Историята отсява зърното от плявата..

 • 48>B

  Това, Марко, не е изобщо политика. Това е морал. И не намесвай Сервантес и Суифт - "Омир, Милтън и Паниковски" - още един велик слепец.

 • Павел Ангелов-Пулиев

  Вярвам напълно на обясненията на Клео и съпротивата й да бъде вербувана. Случаят показва как един закон, направен с добри намерения, с обръща срещу авторите си и ги злепоставя несправедливо /НЯКОИ ОТ ТЯХ/. Вместо да изобличи истинските злодеи, които изнудваха честни граждани и дори пострадали от режима-законът посочи тях като виновни, а забрави да накаже вербовачите! Зле направен закон! Предлагам същият да се допълни така: "всички доказани с имената и длъжностите си вербовачи да бъдат издирени и заклеймени публично. На пенсиониралите се /с високи пенсии поради високите си длъжности/ да бъдат намалени пенсиите наполовина, /а не сега да злорадствуват доволни/. Служащите все още да се уволнят"

 • бояна делирадева

  Браво! Доносниците трябва да се знаят! Няма какво да ги оневиняваме! Няма какво да ги прикриваме!
  Сред тия "достойни" научни работници (Протохристова, Мурдаров)
  по "най-достоен" начин се нарежда и техният колега филолог от Австрия - МАНФРЕД ТРУМЕР. Доктор хонорис кауза при тях, сиреч в Пловдив. Няколко десетилетия тоя трупа "научен" актив с разработки и шпионаж за българските спецслужби!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм