Румен Попов пое Окръжна прокуратура

Автор:
Сряда, 15 Февруари 2012 12:23
Румен Попов пое Окръжна прокуратура Прокурорите Иван Даскалов, Галин Гаврилов и Румен Попов

Румен Попов официално встъпи в длъжност Окръжен прокурор на Пловдив днес сутринта на церемония, на която освен прокурори и следователи бяха поканени шефовете на Районен и Окръжен съд, на Областна дирекция на полицията.

Минути след това Румен Попов се срещна с медиите, пред които обеща приемственост, равнопоставеност на всеки един от обществото пред закона и особени усилия в разкриването и предотвратяването на икономическата престъпност.

Именно в тези дела обществото очаква много от нас.

Ще създам такъв комфорт на колегите си, че да не се съобразяват с нищо освен с доказателствата по делото, каза Румен Попов, който и сега води едни от знаковите разработки в Пловдив като Вносителите, Цигарената фабрика и др.

Попов беше представен от предшественика си Иван Даскалов, който стана Апелативен прокурор на Пловдив.

Даскалов подчерта, че без взаимодействие на високо ниво на институциите в правораздаването и преди всичко между полиция, следователи и прокурори няма успех на продукта - борбата с престъпността.

Ако Окръжна и Районна прокуратури не са на ниво, няма как и Апелативната зона да е на ниво, каза Даскалов.

Той пожела на новия Окръжен прокурор да задълбочи дейността в определени направления с широк обществен интерес.

Дисбалансът в натоварването на разследващите полицаи и следователите трябва да се преодолее, а следователите да получат максимален обем работа, счита Иван Даскалов.

В момента все още се наблюдава значително по-голямо натоварване на разследващия полицай за сметка на следователя, каза той.

Следствието като структура вече се усеща като част от Окръжна прокуратура, сега предстои да се натовари с дела, за да излиза по-успешен продукт, подчерта Апелативният прокурор.

Румен Попов гарантира равнопоставеност на всеки в обществото пред закона независимо от статут, финансово състояние и всякакви други характеристики.

Окръжна прокуратура работи добре, залагам на първо място на принципа приемственост.

Все още обаче сме длъжници в разкриването и предотвратяването на икономическите престъпления.

Тези дела ще се работят на принципа на екипността - оперативен работник, разследващ полицай, следователи, прокурор до окончателното произнасяне на присъдата, декларира новият Окръжен прокурор.

Оперативният работник в полицията трябва да е рамо до рамо с прокурора в целия процес до влизането в сила на присъдата, подчерта Румен Попов.

Той обяви пред журналистите, че ще разчита на медиите за сигнали по определени журналистически разследвания.

Журналистическият интерес обикновено се фокусира в досъдебното производство и на първа инстанция, а после делото се позабравя.

Ще се постарая да бъдете информирани до самия завършек на съдебния процес, независимо дали присъдата съответства на това, което обвинението е искало, или не, каза още Румен Попов.

Той посочи като знаково дело т. нар. разработка Вносителите.

Предстои внасяне на обвинителния акт в Специализирания наказателен съд срещу 19 души за укрито ДДС в размер на около 30 млн. лева.

Отделно от това групата на Хованес Манукян е реализирала 30% от вноса и търговията на захар без документи, нещо, което според мен е практика за по-голямата част от търговията у нас, каза Румен Попов.

Димитър Медаров, другият основен играч при Вносителите, в момента е под домашен арест след операция от дискова херния.

Вносителите са успели да изместят абсолютно всички конкуренти от пазара на захар у нас през 2010 г., обясни още Окръжният прокурор.

Няколко дела от Окръжна прокуратура Пловдив влизат в близко време в Специализирания наказателен съд, стана ясно още в първия работен ден на Румен Попов начело на ОП.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм