COVID уби зам.-шефа на БЛС д-р Кирил Еленски

Автор:
Петък, 20 Ноември 2020 12:28
COVID уби зам.-шефа на БЛС д-р Кирил Еленски

Отиде си един от големите противници на твърдите мерки сред медицинското съсловие

COVID уби и д-р Кирил Еленски, един от най-известните общопрактикуващи лекари в Пловдив, зам.-председател на Българския лекарски съюз.

С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. Още един изключителен лекар, човек и деец ни напусна, пишат от БЛС.

Той е бил заразен с COVID-19 и се лекувал у дома, но рязко се е влошил.

Д-р Еленски беше един от противниците на строгите мерки, въвеждани по времето, когато проф. Венцислав Мутафчийски оглавяваше Националния оперативен щаб с всекидневни пресконференции.

Кирил Еленски е роден през 1958 г. в Пловдив.

Завършил е МУ-Пловдив през 1985 г. Има две специалности – Вътрешни болести и Обща медицина, както и магистърска степен по Макроикономика.

До 2000 г. д-р Еленски работи в общинската болница Карлово, като участъков лекар, а в последствие става и зам.-директор на лечебното заведение.

От 2000 г. е собственик на амбулатория за първична медицинска помощ.

През годините д-р Еленски е един от дейните членове на БЛС: член на Управителния съвет на Регионалната лекарска колегия в гр. Пловдив от 2001 г до 2005 г., зам.- председател на лекарската колегия в града от 2005г. до 2008 г. и член на арбитражната комисия към колегията от 2005 г. до 2010 г.

За кратко д-р Еленски е и председател на Лекарската колегия в Пловдив.

Член, а по късно и зам.-председател на Управителния съвет на БЛС.

Д-р Еленски винаги се е ръководил от морално-етичните норми в лекарската професия и присърце е работил за утвърждаване авторитета на съсловната организация и съхраняване на доверието на хората към лекарската професия.

Д-р Еленски до последно изпълняваше своя професионален и морален дълг, грижейки се за своите пациенти с много любов.

Мъката е непреодолима, а загубата е на цялото общество, съобщават от БЛС.

Д-р Кирил Еленски е издъхнал в 7 часа тази сутрин.

Погребението му ще бъде в понеделник на Рогошките гробища в Пловдив.

Plovdiv-online изказва дълбоки съболезнования на семейството и близките на д-р Кирил Еленски!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

 • читател

  „Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората. Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това каза пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз.
  По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто и лесно човек може да опази себе си и околните.

  „Трябва да започнем да разчитаме на добросъвестното отношение на гражданите към тях самите и близките им. Когато има принуда, винаги ще се намерят хора, които да се противопоставят“.

  Според д-р Еленски има тежък проблем с хора, които имат прояви на болест, но посещават работните си места, или на ученици с прояви на болест, които ходят на училища и на детски градини.
  „Ежедневно трябва да се повтаря, че дори при минимални оплаквания човек трябва да си остане вкъщи и да се свърже със семейния си лекар... Няма безопасна вирусна инфекция“.

  Лека пръст на д-р Еленски.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм