Мегаделото Дон Портокал в Окръжен съд

Автор:
Четвъртък, 15 Октомври 2020 08:25
Мегаделото Дон Портокал в Окръжен съд

Мегаделото за ДДС измами срещу цитрусовия бос Сотир Янков, съпругата му Елена - собственичка на верига фризьорски салони Арлет, и дъщеря им Мария се гледа днес в Окръжен съд Пловдив.

Припомняме, че процесът се рестартира, след като бе върнат за повторно разглеждане.

Подсъдими са общо 14 души, като обвиненията са за измами с ДДС, чрез които от декември 2008 до септември 2012 г. са нанесли на държавата щети за 5 539 246 лв.

Срещу бащата и дъщерята са повдигнати и обвинения в пране на пари.

Тримата членове на фамилия Янкови са сочени за извършители на престъпната схема, а останалите са привлечени като обвиняеми по делото като помагачи.

Сред тях е и Атанас Бонев - Малкия Зум, племенник на почетния президент на Локомотив Пд Христо Бонев – Зума.

Освен на малкия Зум, обвинения в помагачество при източване на ДДС за над 5,5 млн. лв са повдигнати на Николай Дойчев от София, Милко Велков от с. Градец, Видинско, Иво Илиев от Монтана и на пловдивчаните Кирил Кисов, Борислав Борисов, Живко Бабачев, Стоян Минчев и Томислав Томов.

Кисов е обвинен и в незаконно притежание на оръжие по чл. 339 от НК.

Над 500 страници е обвинителния акт срещу фамилия Янкови и останалите деветима от групата, който Окръжна прокуратура внесе в съда.

Сотир Янков, който стана Бизнесмен на годината за Пловдив през 2005-та и бе известен като най-големия вносител на плодове у нас, съпругата му Елена и щерка им Мария, бяха задържани на 19-ти септември 2012 г.

От девет адреса в Пловдив, един в София и от офисите на Янкови в с. Първенец бяха иззети множество счетоводни документи, компютърни конфигурации и информация на електронни носители, свидетелстващи за престъпната дейност на три фирми за търговия с плодове и зеленчуци.

Заедно със семейство Янкови в ареста бяха вкарани останалите 9 души – част от същата организирана група за данъчни измами.

Осем от тях бяха пуснати след като са направили самопризнания пред съдия.

Схемата за източване на ДДС била проста: регистрирани са няколко дружества – т.нар бушони.

Чрез тях са извършени множество финансови операции - създадени са фиктивни стокови потоци и са използвани на първични счетоводни документи с невярно съдържание.

По този начин неправомерно приспаднатият данъчен кредит бил вкарван и препиран в оборота на семейните фирми на цитрусовия бос.

Фамилията разполагала с луксозни автомобили Порше и Бентли.

Преди да стане бизнесмен, Сотир Янков е барман в Берьозка, култовото барче в Дома за българо-съветска дружба.

Според чл. 255 ал. 3, във вр. ал.1 т.2 от НК който избегне установяване или плащане на данъчни задължения в особено големи размери като потвърди неистина или затаи истина в подадена декларация, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или цялото имущество на виновния.

Според чл. 253, ал. 4 във вр. ал.3 т. 2 във вр. ал.1 от НК който два или повече пъти извърши финансова операция или сделка с имущество, или прикрива произхода, местонахождението, движението или действителните права върху имущество, за което знае или предполага, че е придобито чрез престъпление или друго общественоопасно деяние, се наказва за изпиране на пари, като наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от двадесет хиляди до двеста хиляди лева, когато деянието по ал. 1 и 2 е извършено със средства или имущество, за които деецът е знаел или е предполагал, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

Всички са невинни до доказване на противното.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм