Изнудвачи на фермери от БАБХ - пред Темида

Автор:
Сряда, 30 Септември 2020 08:50
Изнудвачи на фермери от БАБХ - пред Темида

Двамата инспектори от Агенцията по храните, изнудвали собственици на мандра в с. Искра, застават пред Окръжен съд Пловдив днес.

 Г.М. /48/ и С.Н. /37/, който е син на кмета на с. Искра, ще отговарят за това, че в периода от 22.06. 2019 г. до 26.06.2019 г.,като длъжностни лица в Областната дирекция по безопасност на храните – Пловдив, са поискали и приели 1 000 лева, както и хранителни продукти, на стойност 84 лева, за да не съставят акт за установяване на административно нарушение по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Подкупът е извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение.

Те поискали парите и продуктите от двамата фермери от Пловдивска област - Георги Кадиев и Мария Иванова.

През април Кадиев и Иванова се уговорили да отглеждат съвместно стадата си от кози.

За целта прехвърлили животните от имота на единия във фермата на другия в с. Искра.

Двамата инспектори разбрали, че това е извършено преди да бъдат подадени документи за преместване на козите, както и без да бъдат уведомени служителите от съответния отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив.

Поради тази причина решили да направят проверка във фермата, където били откарани козите. Те имали правомощия да извършват тази дейност.

Г.М., като главен инспектор в отдел в Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив, отишъл в с. Искра, като преди това се срещнал с кметския син С.Н., началник на отдела.

Двамата се разбрали да поискат 1 000 лева от фермера, които да си разделят, а на него да му обяснят, че ако даде парите, няма да му бъде наложена административна санкция за превозването на козите от една ферма във друга без разрешение.

На място обвиняемият Г.М. констатирал по-голям брой животни, отколкото били записани в информационните системи на БАБХ.

При последвала среща със собственика на фермата, Г.М. обяснил, че за да не се стига до налагане на административни санкции за превозването на козите без разрешение, трябва да получи сумата от 1 000 лева, за себе си и за началника си, с цел забавяне на преписката по случая, както и две чанти с хранителни продукти от мандрата.

На 26.06. 2019 г., пострадалият занесъл парите и храните на бензиностанция в района на Първомай.

Там с лек автомобил чакал обвиняемият Г.М.

Той взел двете торби с млечни продукти - буркани с козе мляко, пакети със сирене, извара, кашкавал и козе масло.

Когато фермерът го попитал къде да остави парите, Г.М. му казал да ги пусне в една от чантите.

Малко по-късно Г.М. е задържан от служителите на МВР.

При извършено претърсване в домовете на обвиняемите са иззети значителен по-размер парични средства – 17 387 лева от Г.М. и 2 700 лева от С.Н., които са запорирани от съда по искане на прокуратурата, тъй като за престъплението подкуп, наред с наказанието „лишаване от свобода“ от три до десет години, е предвидено и наказание „глоба“ в размер до 20 000 лева, както и лишаване от права.

Спрямо Г.М. и С.Н. е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на по 3 000 лева, за всеки един от тях.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм