ABC свърза Радев с руските тайни служби

Автор:
Четвъртък, 03 Септември 2020 15:48
ABC свърза Радев с руските тайни служби

Испанският вестник ABC свърша българския президент Румен Радев с руските тайни служби и посочи като мозък на погромите в София избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков.

Авторитетното издание сочи и биографиите на тримата Отровни - и Хаджигенов, и Минеков, и Бабикян са от стари номенклатурни семейства на комунистическия режим.

Христо Иванов е наречен от ABC неуспял политик.

Директно от София репортерът на изданието Рафаел Алварадо казва, че Радев е свързан с руските тайни служби, а олигархът Васил Божков е с 19 обвинения.

Той посочва, че за протеста във вторник, в София са идвали хора от криминалния контингент.

“Президентът Румен Радев, който от седмици води всеобхватна война срещу премиера Бойко Борисов и неговото правителство, подкрепяйки и насърчавайки протестите, откри парламентарната сесия вчера с кратко изказване. В този момент три парламентарни групи напуснаха помещенията и Радев говори пред полупразна зала. Според различни анализатори, номинацията на Радев за държавен глава е консултирана от социалистическия лидер Корнелия Нинова с агента на руските тайни служби генерал Решетников“, пише изданието.

Парламентът, който вчера се премести в нова сграда - седалището на бившия Централен комитет на комунистическата партия, която доминираше в целия политически живот на страната до началото на прехода - започна своите заседания в невиждана досега среда. Първият ден, в който парламентът заседава в обновената и модерна зала, трябваше да бъде арена на протести, викове и плачевни изпълнения, коментира журналистът Рафаел Алварадо.

За Васил Божков той посочва, че е български олигарх с 19 обвинения за различни престъпления, от пране на пари до неплащане на повече от 350 милиона евро в хазната. Той е успял да избяга в Дубай и е сочен за един от мозъците на тези протести, подкрепен от трима лидери (визирайки Отровното трио).

Именно те обявиха преди дни, че за вторник са подготвили „жестоко нападение" и „страхотна демонстрация на национален протест".

Всички тези скандали, вдъхновени от Божков и неговите поддръжници, накараха полицията да информира, че се подготвя максимална радикализация на протестите. Органите на реда предупредиха, че се препоръчва децата да не излизат, защото „не се знае какво може да се случи“.

Видимото лице на Божков в протестите е „Отровното трио“, както се наричат: адвокат Николай Хаджигенов, журналистът Арман Бабикян, известен с фалшивите новини, които разпространява, и скулпторът Велислав Минеков.

Не трябва да пренебрегваме, че това, което характеризира това шумно трио, е, че всички те идват от семействата на известни висши служители от бившия комунистически режим, допълва испанският ABC.

В друга статия от 1 септември същият репортер посочва, че друг “неуспял политик” също подкрепя протестите.

“Тези, които най-много се открояват с подкрепата си за протестите, са някои неуспели политици - сред тях и Христо Иванов, които се опитват да завземат властта, но не чрез демократични избори, които ще се проведат през март 2021 г., а през задната врата в бъдещо правителство”, отбелязва Рафаел Алварадо.

“Няма съмнение, че този, който запали факлата, довела до тези протести, беше президентът Радев, ожесточен русофил, номиниран по това време от Социалистическата партия, който вместо да поеме ролята на обединител на страната, не спира със своите непрекъснати атаки срещу правителството. Още от първия ден на протестите видяхме Радев да подрежда бунтовниците, вдигнал юмрук в стила на старите партизани; от рамото му липсваше само калашникът. В съответствие с отношението му към непрекъснати атаки срещу законното правителство на Борисов, държавният глава отново изпадна в ярост, когато прокуратурата арестува двама от съветниците му в собствените им кабинети, под обвинението за търговия с влияние. Единият се е застъпил в полза на руски гражданин, който се оказа, че принадлежи към тайните служби, за да получи български паспорт“, се казва в репортажа на ABC.

Според журналиста голяма част от населението на града страда от барикадите и е уморено от виковете “Оставка” без да им се предлагат конкретни решения и програми.

Като контрапункт на тези протести, българският министър-председател може да се похвали, че през последните седмици е получил подкрепата на различни европейски институции в борбата му с корупцията и в управлението на страната.

Като член на Европейската народна партия, на 10 юли Манфред Уебър, президент на ЕНП публикува писмо, с което оказва подкрепа за Борисов, който е част от европейското консервативно семейство и в борбата му срещу корупцията. Наскоро на проведената среща на върха на ЕС, София излезе като един от най-големите победители с ангажимента за помощ от 29 млрд. евро, с който страната може да се изправи пред много трудната икономическа ситуация от коронавируса, и като одобрение на икономическата политика, разработена от правителството.

Този факт, който е от голямо значение за България, не само беше пренебрегнат от президента Радев, но същия ден той се върна към обичайните си атаки срещу правителството, завършва статията на испанския вестник ABC.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (15)

Покажи предишните коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм