Менду обвинен за 1 млн. кредити, 50 бона данъци, имоти и жрици

Автор:
Четвъртък, 21 Май 2020 15:57
Менду обвинен за 1 млн. кредити, 50 бона данъци, имоти и жрици

Стефан Асенов - Менду /49/, който бе заловен при спецакция на Окръжна прокуратура и Областна дирекция на МВР Пловдив, ще отговаря по 4 тежки обвинения.

Той е привлечен като обвиняем за неправомерно отпускане на заеми в размер на 1 млн. лева срещу лихва, укриване на данъци, пране на пари и предоставяне на помещения за проституция, съобщиха от държавното обвинение.

Съучастници в част от деянията са брат му и жената, с която живее на съпружески начал

Лихварската дейност Менду от Аджисан махала, чийто дворец е на ул. Стойчо Мошанов, е развивал, според обвинението, в от 2010 г. до 19 май 2020 г., при условията на продължавано престъпление. Той е раздал 1 млн. лева на над 50 лица и е получил доходи в размер на 800 000 лева.

Ромският барон е избегнал плащане на 50 000 данъци за периода от 1 май 2016 г. до 1 май 2020 г. като е потвърдил неистина в подадени пред ТД на НАП-Пловдив годишни данъчни декларации.

Освен това Менду е обвинен заедно с брат си за сводничество. Според прокуратурата двамата са предоставяли помещения за полови сношения и блудства в периода от януари 2016 г. до 19 май 2020 г., в мотел до автомагистрала Тракия.

Четвъртото обвинение срещу Менду е за това, че от 2010 г. до 19 май 2020 г., при условията на продължавано престъпление, като извършител, в съучастие, с брат си като помагач, и с 43-годишната К.С., също като помагач, е извършил финансови операции с пари - 1 млн. лева, с които е закупил недвижимо и движимо имущество, като е знаел, че парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление –лихварство, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция.

46-годишният брат на Асенов ще отговаря пред съда по две престъпления - за предоставяне на помещения за полови сношения и блудствени действия, и в съучастие като помагач в престъплението - пране на пари.

За пране на пари пред Темида застава и 43-годишната жена, с която Менду живеел на семейни начала.

По делото продължават и в момента активните процесуално-следствени действия – претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, издирват се автомобили, придобити със средства с недоказан произход и др.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като след негова преценка предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които тримата са обвинени, е от 3 г. до 12 г. „лишаване от свобода“ и глоба от 20 000 лева до 200 000 лева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм