22 нови с коронавирус, климатиците са опасни

Автор:
Сряда, 25 Март 2020 17:10
22 нови с коронавирус, климатиците са опасни

22 нови случая на коронавирус са регистрирани от сутринта досега у нас, съобщи ген. Венцислав Мутафчиев, шеф на Националния оперативен щаб.

С тях заразените стават 242.

Освен оповестените сутринта два случая в Пловдив, другите новорегистрирани са 16 в София, 2 в Благоевград, 1 в Сливен и 1 в Плевен.

Всичките случаи не са имали нищо общо като контакт помежду си.

В Благоевград е заразено семейство от двама души, в София част от новозаразените са служители на Пета градска болница, която беше поставена под карантина.

40 от всички заразени у нас са в болници, останалите 202 са на домашно лечение.

Всички домашно лежащи болни се визитират редовно по телефона, каза Мутафчийски.

Освобождаването от карантина става при две отрицателни проби, които се вземат от РЗИ при домашните случаи.

Полицията открива на 30-тата минута пациенти, които са дали положителна проба, каза още генералът.

Предстои среща на правителството със Светия синод относно отлагане на службите за Цветница и Великден.

747 са инфекциозните легла за коронавирус в България към момента, 62 от тях са в Пловдив.

Никой не е забранил ходенето по улиците, парковете и градините са затворени, защото се струпват много хора на едно място и създават риск за здравето и на околните, каза още ген. Мутафчийски.

Спрели сме климатичната инсталация в МС по германска препоръка. Щом премиер може да спазва това и да се топли на един малък радиатор, значи всеки трябва да може, заключи шефът на Националния щаб.

Математическият модел показва, че се откриват двама души от 11 заразени. Това е показателно за мерките, които предприехме. Защото имаше гласове да се зарази всичко, което пак по математически модел е 70% от населението, и да се изгради стаден имунитет Това означава над 5.5 милиона заразени. От тях 1.1 млн ще са с усложнения, а поне 20% ще са тежки случаи, каза ген. Мутафчийски. В цяла Европа няма 500 хиляди респираторни апарати! Това означава хората да умират по улиците! - заключи той.

От тежките болни поне една трета попадат на апаратна вентилация, а такива няма. Болниците са конструирани да поемат функциите си с достатъчно апарати, но в мирно време, това сега е извънредно, никой не можеше да предположи, че ще дойде такава ситуация.

Допълнителните 1000 лева чисто върху заплатите на медицинския персонал, работещ на първа линия, ще се получат в рамките на месец март, каза още Мутафчийски.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм