Съветник от ВМРО с ОПГ в Басейнова дирекция

Автор:
Понеделник, 02 Март 2020 19:24
Георги Какалов Георги Какалов

Прокуратурата повдигна обвинение на шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Цветелина Кънева за участие в организирана престъпна група, сформирана с цел длъжностни престъпление, подкупи и търговия с влияние.

В нея участвали още главният юрисконсулт на учреждението, както и общинският съветник от ВМРО в община Марица Георги Какалов.

Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Държавното обвинение иска тримата да останат за постоянно в ареста.

Според разследващите, организираната престъпна група действала от пролетта на 2018 г. на територията на област Пловдив.

Схемата била измислена по инициатива на Георги Какалов, който бил близък приятел с Кънева и другото длъжностно лице.

Доказателствата сочели, че тримата събирали "облаги" от издаване на разрешителни по Закона за водите.

"За тази цел главният юрисконсулт заедно с други длъжностни лица в дирекцията започнали да извършват масирани проверки на животновъди, които отглеждат водолюбиви птици, както и за незаконни сондажи. При констатирани нарушения на дадена фирма, юрисконсултът насочвал нарушителя към определена фирма, която пък била посочвана от общинския съветник", обясни Сийка Милева.

Целта била документите да бъдат узаконени на цена, в пъти по-висока от тази на другите фирми в района.

"Обикновено цената за изготвяне на проект и узаконяване била 3000 хил. лв., а препоръчаните фирми формирали цена, която била 8000 хил. лв. Разликата от цената се разпределяла между участниците в групата. Когато документите, изготвени от други фирми, били входирани в дирекцията, те се бавели по указание на директорката, докато не се насочат към препоръчаната фирма".

Освен това било установено, че шефката на Басейнова дирекция указвала на служители да не извършват проверки на определени лица.

Говорителят на спецпрокуратурата Кирил Пейчинов съобщи, че по досъдебното производство се работило съвместно с антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и МВР.

"Извършени са претърсвания на лични адреси, офиси на фирми и служебни помещения. Иззети са компютри и документи", посочи той и добави, че кръгът на обвиняемите може да нарасне.

В брифинга участва и зам.-шефът на КПКОНПИ Антон Славчев, който заяви, че в комисията са постъпили оперативни данни от хора, принуждавани да дават подкупи. От прокуратурата обаче не успяха да кажат колко са установените пострадали от схемата до момента. Не е ясно и кой е бил ръководител на предполагаемата престъпна група.

Прокурор Сийка Милева беше категорична, че съобщените обвинения срещу шефката на Басейнова дирекция - Пловдив Цветелина Кънева нямат общо с досъдебното производство, по което точно преди седмица жената беше показно арестувана, а след това освободена срещу 5000 лв. гаранция. Тогава разследващите заявиха, че тя не е предприела действия за ликвидирането на незаконен сондаж в Захарния комбинат в Пловдив.

Задържането на Кънева предизвика трус в управляващата коалиция, след като екоминистърът Емил Димитров - Ревизоро и шефът на ВМРО и военен министър Красимир Каракачанов обявиха, че ластикът на отношенията е опънат и може да се скъса.

"От над 7400 сондажа за вода у нас 40% са без разрешителни, 60% пък нямат санитарно-охранителни зони. Три пъти държавата е удължавала регистрацията на тези сондажи. Ако спазим закона, ще спрем водата на половин България. Не е редно, тези хора имат време да се регистрират", коментира Димитров обвиненията.

Освен това Каракачанов се възмути, че срещу жената бяха изпратени тежковъоръжени полицаи с маски, за да я арестуват в кабинета ѝ.

Сега обаче и Ревизоро и Каракачанов мълчат.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм