По 50 бона за животни в неработещ Зоокът, развалят договора

Автор:
Вторник, 18 Февруари 2020 11:22
Кметът с част от екипа си Кметът с част от екипа си

Зико: Чомаков остави в хазната над 40 млн., аз заварих 22 млн. дефицит!

Между 40 и 50 хиляди лева плаща Община Пловдив по договор за животни в неработещия и недовършен Зоокът на Гребната база.

Това съобщи кметът Здравко Димитров при отчета си за 100-те дни на управлението.

Договорът е на стойност 100 хил. лева, а щатът на Зоопарка е 26 души, каза зам.-кметът по финанси и бюджет Илия Кирчев.

В момента в Зоопарка животни няма, но има назначен пиар, каза Зико. Заплати получават 5-6 души, без да е ясно какво точно правят.

Не ми се ходи там, последно бях заедно с премиера Бойко Борисов, тъжна гледка. Ще развалим договорите както с изпълнителя на поръчката, така и с фирмата по надзор, обясни той.

Ще обявим нова обществена поръчка за довършване на Зоопарка.

Кога ще стане това, засега не е ясно.

Здравко Димитров посочи, че това е единственият чист начин да се излезе от патовата ситуация, след като поръчката и изпълнението й са в прокуратурата. Така го посъветвали и от София.

Кметът не уточни дали съветът е по линия на прокуратурата или на Министерски съвет.

Срещнахме се с двете фирми - изпълнителя и надзора, съгласни са да прекратим договора. Каквото не им е изплатено, а е извършено, ще се изплати, каза Зико.

За съжаление и аз не мога да ви отговоря кога Пловдив ще има работещ Зоопарк. Виждате какво наследихме - сключени договори, плащания, без да е завършен проектът. И това е малка част от наследството, което заварихме, каза Здравко Димитров.

Ще ви отговоря на въпрос дали съм доволен от 100-те дни - винаги може и по-добре. След кметуването си д-р Иван Чомаков остави в хазната над 40 милиона. Ако ние имахме тези пари, много неща щяха да се случат дори за 100 дни.

Вместо това ние имаме дефицит от 22 млн. неизпълнен бюджет за 2019, десетки договори, които ние трябва да плащаме, включително по линия на културни проекти във фондация Пловдив 2019, имаме първа копка на басейн Младост без един лев осигурено финансиране, несъбираемостта е голяма и това ще наложи промени в ресора на финансовия зам.-кмет.

В момента текат проверки, резултатите ще ги съобщим публично, каза още Здравко Димитров, който даде пресконференция с пълния си екип от 9 заместник-кметове, и посочи като голям успех спасените проекти по ОП Региони в растеж на обща стойност 38 млн. лева.

Ако ги бяхме загубили, накъдето отиваше работата, не само тези пари и проекти нямаше да се реализират, но бъдещото финансиране по програмата щеше да ни бъде редуцирано, каза Здравко Димитров.

ОЧАКВАЙТЕ ВСИЧКО ИНТЕРЕСНО ЗА 100 ДНИ НА ЗИКО.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм