Анести Тимчев: Уволняваме тормозилите възрастни хора!

Автор:
Понеделник, 20 Януари 2020 12:15
Анести Тимчев: Уволняваме тормозилите възрастни хора!

Досега нямало нито един сигнал за нарушения в центъра за дементни Свети Георги

Строги санкции и моментално уволнение очаква служителите в центъра от семеен тип Свети Георги, упражнявали насилие спрямо възрастни хора с деменция. Това стана ясно на пресконференция в общината по повод излъчените снощи и тази сутрин репортажи на Нова тв, които показват жестоко отношение на служители в Център от семеен тип за възрастни хора с деменция Свети Георги. Шефката на центъра Мария Тянева е в отпуск, а служителите, унижавали възрастните, са в процес на идентифициране. Предполага се, че те са сред седмината болногледачи - част от екипа на дома.

Репортажът показва неправомерно, непрофесионално и нечовешко отношение към хора ползващи социална грижа. Подобно поведение на служители категорично се отрича от община Пловдив. Обявяваме се против подобно поведение. Това заяви на специална пресконференция Анести Тимчев, зам.-кмет по европроекти и социални дейности в община Пловдив.

Тимчев помоли за извинение семействата, чиито членове са станали обект на унижение. Той допълни, че до този момент при него не е постъпил нито един сигнал от член на семейството за нарушения в дейността от създаването на центъра преди 3 г. до днес.

Ще сме непреклонни и ще наказваме много строго всеки, който има подобно отношение към възрастните хора. Няма да толерираме по никакъв начин ръководители или изпълнители, които не се съобразяват с основните човешки изисквания и след това с разпоредбите, допълни Тимчев.

Той обаче призна, че все още не са идентефицирали служителите, проявявали грубиянско отношение.

12 служители, сред които, хигиенист, лекар, медицинска сестра и 7 болногледачи, работят в център Свети Георги, каза шефът на дирекция Социални дейности в общината Веселина Ботева.

Тя добави, че шефката на центъра Мария Тянева е в отпуск, който е планиран отпреди 3 седмици.

Ботева апелира към Нова тв да съобщи имената на служителите, за да бъдат те веднага освободени.

По думите му това е неприятен повод, който слага лош печат върху труда на повече от 750 души, които си вършат добре работата.

Тимчев подчерта, че днес преди брифинга е организирал съвещание с всички работещи в центъра Свети Георги.

Обявих, че подобно поведение ще бъде много строго наказвано, а не прикривано. Никой никога няма никакво право да проявява подобно отношение към който и да е друг, особено към хора възрастни, самотни или в неравностойно положение. Управлението на Пловдив ще следва тази политика, категоричен е зам.-кметът по социални дейности.

Той е бил на проверка лично в този дом и ще продължи да проверява всяка социална услуга на община Пловдив.

Ще открием онези резерви, които до този момент привикналите служители не са откривали, обеща Тимчев.

Българската държава отделя голям ресурс, подкрепата, която община Пловдив има от специализираните институции е особена важно. Благодаря на министъра на социалните грижи, който се включи в проверката.

56 са социалните услуги в Пловдив, над 3000 души ги ползват, като над 1100 са пълнолетни, а останалите - деца, съобщи още Тимчев. 

Шефът на Социално подпомагане Надя Танева обяви, че предстои да приключат с доклада от проверката и да го изпратят на прокуратурата.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Напрежение

    Само по сигнали ли се работи? Защо Надя Танева не е упражнявала системен контрол?! Най-малкото, от периодичните медицински прегледи е щяло да стане ясно, че има нещо подозрително в обгрижването на старците. Да не се кипри до г-н зам.-кмета, а да си поеме отговорността - за това получава заплата!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм