Дрогиран, пиян и без книжка убил 2-ма и ранил 3-ти

Автор:
Четвъртък, 09 Януари 2020 12:20
Дрогиран, пиян и без книжка убил 2-ма и ранил 3-ти

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо Огнян Дебелаков, на 19 г., за това, че на 29 септември 2019 г., в Пловдив, на кръстовище между бул. „Марица Юг“ с бул. „Източен“, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел Корса“, собственост на 41-годишна жена, е нарушил правилата за движение, като управлявал, без да има необходимата правоспособност  и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едно лице  - Джанай .А., на 16 г., и кандидатът за общински съветник Петър И., на 19 г., и средна телесна повреда на Жоро Илиев, на 19 г., изразяваща се в счупване на лакътната  кост на дясната предмишница, довело до трайно затрудняване на движенията, като деянието е извършено в пияно състояние – управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, а именно 1,55 на хиляда, установено по надлежния ред – с протокол от химическа експертиза и след употреба на наркотични вещества – карбокси – D9-THC –метаболит на тетрахидроканабинола, установено по надлежния ред – с протокол за химическа експертиза – престъпление по чл. 343 ал.4 вр. ал.3 вр. ал. 1 вр. чл. 343 ал.1 от Наказателния кодекс.

Четирите момчета били на сватба в махалата. Пили водка и ракия. Посред нощ решили да отидат за цигари.

и спрямо М.Д., на 46 г., за това, че на 29 септември 2019 г., в гр. Пловдив, като упълномощен ползвател на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел Корса“, собственост на 41-годишна жена,като независим извършител, в съучастие с О.Д, на 19 г., е нарушил правилата за движение – е предоставил автомобила на О.Д. да го управлява, без последния да има необходимата правоспособност и по непредпазливост е причинил смъртта на повече от едни лице Джанай, на 16 г. и Петър., на 19 г. и средна телесна повреда на Жоро Илиев на 19 г., като деянието и извършено от водача в пияно състояние и след употреба на наркотични вещества – престъпление по чл.343 ал.4 вр. ал. 3 вр. ал.1 вр. чл.343 ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 от Наказателния кодекс.  

Двамата обвиняеми живеят в гр. Пловдив, не притежават свидетелство за управление на моторно превозно средство, не са започвали или завършвали курсове за управление на такова.  През месец септември  2019 г. Огнян Дебелаков и баща му М. Дебелаков харесали лек автомобил, марка „Опел Корса“. Той бил оставен от собственичката Д.А. за продажба в автоморга, където работел бащата.  Колата струвала 1 400 лева. Обвиняемият М.Д. платил първоначална вноска за нея от 200 лева. Той купил автомобила, защото синът му много го харесал. Огнян подкарал колата към дома си, въпреки че не притежавал шофьорска книжка. Обвиняемият М.Д. му я предоставил, като знаел за това.

Преди фаталния инцидент Огнян Дебелаков, Жоро Илиев, Петър Илиев и 16-годишният Джанай се качили в колата "Опел Корса" и потеглили. Според показанията на един от оцелелите – Жоро Илиев, Огнян карал изключително бързо. Той видял как стрелката на километража показва 150 километра в час. След това колата започнала да занася и последвал удар.

Огнян е подведен под отговорност за тежката катастрофа, при която загинаха 19-годишният Петър /кандидат за общински съветник/ и 16-годишният Жанет. Третият пътник в автомобила е със средна телесна повреда. Огнян, който няма книжка, се блъсна в стълб на бул. "Марица" през нощта на 29 септември, след като е купонясвал и употребил алкохол. Кръвната проба на шофьора показа 1,55 промила.

На 28 септември 2019 г., в гр. Пловдив, в квартал „Столипиново“, имало сватба, на която присъствал обвиняемият О.Д. Там той пил водка. Към полунощ сватбата свършила. О.Д. се качил на колата и отишъл в заведение, в което били пострадалите Д.А., П.И. и брат му Ж.И. Те пиели бира. О.Д. им предложил да отидат до лавките на ул. „Сокол“, за да си купят алкохол. Те се съгласили. Обвиняемият О.Д. привел колата в движение. На предната седалка бил Ж.И., зад него  брат му П.И., а Д.А. - зад шофьора. Те не сложили предпазни колани. След като тръгнали Ж.И направил забележка на водача да кара по-бавно. О.Д. отговорил, че няма проблем с шофьорските умения. Вместо да отиде до лавката, както обещал, О.Д. се насочил към платното на бул. „Марица Юг“ и увеличил скоростта, като достигнал до 150 км/ч. Пострадалият Ж.И. му направил втора забележка да намали. Казал му: „Какво правиш“. В този момент автомобилът започнал да се люлее и се завъртял. Обвиняемият О.Д. загубил контрол и се насочил надясно по посока на движението, като се ударил последователно в три броя метални колчета и метален стълб със скорост 112 км/ч. и спрял.  Четиримата изхвърчали извън автомобила. Ж. И. и О.Д. паднали в средата на пътното платно, близо до стълба лежал П. И. Пострадалият Д.А. паднал в коритото на река Марица, до върба, намираща се под изкривения стълб, където по-късно е открит. В резултат на пътнотранспортното произшествие, станало на 29 септември 2019 г.,  била причинена смъртта на П.И. и Д.А. и средна телесна повреда на Ж.И. Двете химически експертизи установили, че О.Д. е управлявал автомобила след употреба на алкохол – с концентрация 1,55 на хиляда, както и след употреба на наркотично вещество – тетрахидроканабинол в период по-голям от 24 часа към момента на вземане на пробата. Според заключението на автотехническата експертиза водачът О.Д. е управлявал автомобила със скорост 112 км/ч в момента на удара, като основна причина за настъпване на катастрофата е загуба на контрол над моторното превозно средство от него.

 Спрямо обвиняемия О.Д. е взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ . Обвиняемият М.Д.е с мярка за неотклонение „Подписка“, като той е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 26 ноември 2019 г.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм