5000 лв глоба за професор от УХТ взел рушвет

Автор:
Понеделник, 09 Декември 2019 16:39
5000 лв глоба за професор от УХТ взел рушвет

Професор Банков не бил длъжностно лице и затова е взел недлъжностен подкуп, е мотивът на магистратите

Обвиненият за подкуп професор и съучастникът му се отърваха само с глоби.

Това стана след като днес състав на Пловдивския апелативен съд измени присъдата, постановена от Окръжния съд.

С нея подсъдимите Николай Банков и Димитър Димитров бяха признати за виновни в извършване на престъпление по чл. 301 ал.2 НК, понеже на 11.05.2017 г. Николай Банков като длъжностно лице и извършител, в съучастие с Димитров като помагач, е поискал 600 лв. от двама студенти от Университета по хранителни технологии – Пловдив, за да наруши службата си, Банков ги е изпитал извън мястото на провеждане на изпита и им предоставил предварително изпитните задачи и техните решения, поставяйки им положителни оценки.

Първоинстанционният съд им наложил условни наказания - на Николай Банков две години, а на Димитър Димитров - една година и шест месеца лишаване от свобода и глоби.

Апелативният съд прие, че в случая не е осъществено престъплението искане на подкуп по чл. 301 ал. 2 НК, понеже подсъдимият Банков  макар и хабилитиран преподавател в университета - професор, няма качеството на длъжностно лице.

Подсъдимите са осъществили престъпния състав по чл. 225б, ал.1 НК – недлъжностен подкуп, понеже Банков  подпомогнат от Димитров  е направил опит да получи имотна облага, която не му се следва, за извършена работа.

За това деяние законът предвижда наказание до две години лишаване от свобода и глоба от 100 лв. до 300 лв. Според Наказателния кодекс, когато престъплението е умишлено и за него се предвижда наказание до три години лишаване от свобода, деецът задължително се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба от 1000 лв. до 5000 лв. по чл. 78а НК, ако не е осъждан.

Тъй като досега и двамата подсъдими са с чисто съдебно минало, съобразявайки се с изискванията на закона, съдът наложи на Банков глоба в максимален размер от 5 000 лв., а на Д.Д. глоба от 4 000 лв.

За да приемат, че подсъдимият Николай Банков не е длъжностно лице, апелативните магистрати посочват в решението си, че според съдебната практика държавните университети, какъвто е Университета по хранителни технологии, не са включени в структурата на Министерство на образованието и науката, а представляват самостоятелни и автономни юридически лица.
Решението на Апелативния съд е окончателно.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм