Артинсталация Ваза Европа се открива в Пловдив

Автор:
Събота, 10 Август 2019 11:13
Никола Костадинов Никола Костадинов

Съвременна арт инсталация „Ваза Европа“ ще бъде открита в Пловдив. Тя ще бъде експонирана на Гребната база. Автор на проекта е пловдивският творец Никола Костадинов, който преди 7 години създава уникалната скулптура. Тя олицетворява единството на Пловдив с общността на народите от Европа, с приемствеността на времето и поколенията. Има модерна визия, изградена е с иновативни технологии и материали.
Концепцията на проекта „Ваза Европа“ е обърната към бъдещето, като идеята е да разчупи съществуващите пространства чрез нова визия, която да ги превърне в атрактивни места за междукултурно и международно общуване между нациите, етносите и поколенията. Преди няколко години община Пловдив прие и експонира в администрацията първоначалния проект „Ваза Европа“, чийто модел е патентован от Никола Костадинов през 2012 година. По-късно концепцията е разширена, получавайки добър прием и интерес от страна на обществеността.
„Още със създаването на Ваза Европа имах желанието тя да бъде експонирана на място, което е достъпно до пловдивчани и гостите на града. Бих искал тя да се превърне в символ на културното обединение между поколенията, между народите, да бъде разпознаваема и да се впише в богатото културно-историческо наследство на Пловдив“, споделя Никола Костадинов.
Съвременната светеща инсталация е с височина 220 см. Самата „Ваза на Европа“ е с височина 97 см и диаметър – 35 см. Височината на постамента е 100 см, а ширината – 70 см. Размерите й са съобразени с площта и обема на пространството, където ще е експонирана модерната скулптура.
Откриването на съвременната арт инсталация ще се състои на 3 септември 2019 г. на Гребната база.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

 • НОЩНО ГЪРНЕ "ЕВРАЗИЯ"

  Сладникавият скулптоКИЧ пробутван -по липса на художествени достойнства- като проста ИНСТАЛАЦИЯ (казва "мама"! светещи очи!) не е затрябвал никому. Затова го показват в крайните квартали, където само командировани кураторЦи, кураторКи и техните кураторчета да го ползват.
  ЕСК2019 и "Пловдив За ЕДНО" вече сме изоставили ПАТЕНТОВАНИТЕ (?!?) продукти и насочихме творческите си търсения към
  НОЩНО ГЪРНЕ ЕВРАЗИЯ

 • Избърши си ЛИГИТЕ, Никола!

  "...символ на културното обединение между поколенията, между народите, да бъде разпознаваема и да се впише в богатото културно-историческо наследство на Пловдив..." Тъй, тъй, бихме искали всички ние артаджиите, артаджийките и нашите артаджийчета да СТАНЕМ СИМВОЛИ и да ни се кланят, и да ни пеят серенади, и да ни ПЛАЩАТ === ама нЕма начин. Избърши лигите и . . . 'ОДИ ДРоБИ ЗЕЛЕ
  ((пореднио идиотизАм да цица, докато Общината иска да тегли 13 милиона заем, че не са се наситили!))

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм