Свидетел на 1 бира в съда, адвокат иска тест с дрегер

Автор:
Сряда, 10 Юли 2019 13:18
Свидетел на 1 бира в съда, адвокат иска тест с дрегер

Виолета Тодорова и Васил Гьошев се изправиха пред съда за опит да преведат през границата мъж - донор на бъбрек за трансплантация.

Органът бил за майката на Виолета - Виргиния, която била с тежка бъбречна недостатъчност.

Жената била на хемодиализа, но напоследък здравето й се влошило.

През април миналата година Виолета и Васил превели през граничния пункт „Капитан Андреево“ мъжа, който се съгласил да дари бъбрек срещу определена сума, която така и не стана ясна.

Полицаите обаче разкрили схемата, използвани са и СРС-та.

На заседанието в Районен съд Пловдив бе разпитан един от разследващите полицаи - Кирил Аргиров.

По думите му през март 2018 година петчленната група от сектор "Криминална полиция" получила информация за две лица, които търсят бедни хора за донори на органи срещу пари.

Един от тях бил подсъдимият Васил Гьошев, а вторият - свидетелят по делото Иван Калоянов.

Разследващите разбрали, че са намерили донор - Валентин Димитров. "Калоянов го беше приютил в дома си в Първенец. Той беше там с конкретна цел, за да бъде донор за клиенти на Калоянов и Гьошев", обясни полицаят.

По думите му клиент била Виолета Тодорова. "Уговорката беше да се заплатят между 25 и 30 хил. лв. за донорството", допълни криминалистът. Според него освен Гьошев, в схемата участвал и друг свидетел - Светлин Борянов, който бил представител на турски холдинг от болници. Борянов свързал Тодорова с Гьошев, а оттам - с Калоянов и бъдещия донор.

Калоянов завел Димитров в лаборатория в Кючука за изследвания на кръвта, а на 23 януари 2018 г., майката на Виолета и Валентин Димитров пътували веднъж до Турция. Там било установено, че има съвместимост между двамата и няма проблем бъбрекът му да бъде присаден на жената.

Разследващите открили и регистрация с името на Димитров на едно от КПП-та с Турция. През април за Турция заминала Виргиния, а в нощта срещу 24 април 2018 г. Виолета Тодорова, заедно с шофьор, взели Димитров от паркинга на "Тримонциум" и тръгнали да излизат от Пловдив.
На един от изходите на града обаче полицаите спрели автомобила и ги задържали.
При обиск на дома на Калоянов в Първенец била намерена личната карта на Валентин Димитров. По време на претърсването Калоянов избягал през прозореца. Полицаите се престорили, че си тръгват, но тайно 4 от тях останали в дома.
Така закопчали Калоянов, който се върнал след 15 минути.

Според Аргиров парите за донорството трябвало да бъдат осигурени от Виолета Тодорова.

"Имахме оперативна информация, че от Калоянов са набирани и други хора за донори. Бяхме установили още един човек - клошар, който също е бил уговарян да стане донор, но не помня за какъв орган ставаше дума. Бяхме го довели в службата", подчерта полицаят в съдебната зала.

След разпита му бе направена очна ставка между донора - Валентин Димитров и Иван Калоянов. Оказа се, че двамата са роднини, а Димитров е алкохолик.

По време на очната ставка Калоянов твърдеше, че не е имало уговорка за плащане на каквато и да е сума за даряването на бъбрека и че Димитров се е решил на това доброволно, след като опознал майката на Виолета Тодорова и разбрал колко е болна.

Димитров бе на противоположната позиция, но после се съгласи с Калоянов, като поясни, че все пак се е надявал на пари и на гледане до живот от Виолета и семейството ѝ.
Един от адвокатите поиска тест с дрегер на Димитров, но не се наложи, защото той си призна, че е пил.

"Една биричка пийнах, съвсем нормално си е това", заяви невъзмутимо той.
Съдийката пък го контрира, че не му е за пръв път.
"Вие и предишният път бяхте пил", отсече тя.
Делото беше отложено, като на следващото заседание ще бъде разпитана майката на Виолета Димитрова.
Ако бъде доказано престъплението, Наказателният кодекс предвижда от 2 до 8 години затвор.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • възмутен

    Тъпи адвокати,вместо да сключат споразумение,за да вземат много пари,лъжат подсъдимите,че ще бъдат оправдани.Накрая ще получат два пъти по-тежка присъда.Чуете ли адвокат да ви казва"Ще се борим,за мен си невинен",да знаете на 100%-лъже ви.Другия вариант - адвоката да е тежък егоцентрик,и иска да гъделичка чувството си за важност.Има двама такива-дебели и стари.Познайте кои са!Навредили са на много клиенти.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм