2 г. условно и 3 бона глоба за преподавател от УХТ за подкуп

Автор:
Вторник, 09 Юли 2019 15:42
2 г. условно и 3 бона глоба за преподавател от УХТ за подкуп

Банков няма право да заема държавна или обществена преподавателска длъжност за срок от три години

Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Николай Банков на две години лишаване от свобода и глоба в размер на 3000 лева, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на така наложеното наказание от 2 години лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години, считано от влизане на присъдата в сила.

Съдът призна подсъдимия за виновен в това, че на 11 май 2017 г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице – хабилитиран преподавател при Университет по хранителни технологии /УХТ/ - Пловдив, академична длъжност „ръководител катедра“ – „професор“ при Технически факултет, катедра „Електротехника и електроника“ при УХТ Пловдив, като извършител, в съучастие с Димитър Д., като помагач, е поискал дар – парична сума от по 300 лв. от студентите в УХТ Х. Е. и В. Д. , или общо 600 лв., който не му се следва, за да наруши службата си:

-да проведе изпит на студентите Х. Е. и В. Д. извън мястото на провеждането му, като проведе изпит в кабинет №176, блок 1 извън определената учебна зала в нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет, образователно квалификационна степен бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г.
- да предостави предварително изпитните задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. Д. и отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на лицата по учебна дисциплина „Теоретична електротехника – първа част“ в нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и т.16 и т.3 от Длъжностна характеристика за длъжност „Ръководител катедра“ в УХТ – престъпления по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 26 ал.1 от НК.

Със същата присъда съдът призна за невинен и оправда подсъдимия Николай Б. по обвинението престъплението да е извършено в периода 12 – 15 май 2017 г. и загдето е нарушил службата си, като е съгласувал с Х. Е. и В. Д. явяването им на изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“ извън изпитната сесия, определена с ПОУД на УХТ и изготвения въз основа на Правилника изпитен график на задочните студенти за съответната дисциплина, с което нарушил Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет образователно ниво бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г. втори курс.

Със същата присъда Окръжният съд лиши подсъдимия Николай Банков от право да заема държавна или обществена преподавателска длъжност за срок от три години, считано от влизане на присъдата в сила.

II.Окръжен съд – Пловдив осъди подсъдимия Димитър Димитров на една година и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 2000 лева, като на основание чл. 66 ал.1 от НК отложи изпълнението на така наложеното наказание от една година и шест месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от три години, считано от влизането на присъдата в сила.

Съдът призна подсъдимия Димитър Д. за виновен в това, че на 11 май 2017 г. в гр. Пловдив, в условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач с Николай Банков /извършител/ длъжностното лице – хабилитиран преподавател при Университет по хранителни технологии /УХТ/ - Пловдив, академична длъжност „ръководител катедра“ – „професор“ при Технически факултет, катедра „Електротехника и електроника“ при УХТ Пловдив, умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, отстраняване на спънки, набавяне на средства и по друг начин, като му е помогнал да поиска дар - парична сума от по 300 лв. от студентите в УХТ Х. Е. и В. Д., или общо 600 лв., който не му се следва, за да наруши службата си:

-да проведе изпит на студентите Х. Е. и В. Д., извън мястото на провеждането му, като проведе изпит в кабинет №176 блок 1, извън определената учебна зала, в нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет, образователно квалификационна степен бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г.
-да предостави предварително изпитните задачи и техните решения, да постави положителни оценки върху изпитните работи на студентите Х. Е. и В. Д., и отбележи същите в студентските им книжки и изпитните протоколи, с което да удостовери успешно положен изпит на лицата по учебна дисциплина „ Теоретична електротехника – първа част“ нарушение на Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и т.16 и т.3 от Длъжностна характеристика за длъжност „Ръководител катедра“ в УХТ, когато тези нарушения не съставляват престъпление - престъпление по чл. 301 ал.2 вр. с ал.1 вр. с чл. 20 ал.4 вр. с ал.1 вр. чл. 26 ал.1 вр. с чл. 54 от НК.
Със същата присъда съдът призна за невинен и оправда подсъдимия Димитър Д. по обвинението престъплението да е извършено в периода 12 – 15 май 2017 г. и загдето подсъдимият Николай Б. да е нарушил службата си, като е съгласувал с Х. Е. и В. Д. явяването им на изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“ извън изпитната сесия за съответната дисциплина, с което нарушил Правилника за организация на учебната дейност в УХТ – Пловдив и изготвения въз основа на него изпитен график на задочните студенти от Технически факултет образователно ниво бакалавър за зимен семестър на учебната 2016/2017 г. втори курс.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Пловдивския апелативен съд.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм