Имамоглу поема Истанбул на 23 юни

Автор:
Сряда, 26 Юни 2019 18:05
Имамоглу поема Истанбул на 23 юни

Екрем Имамоглу, който бе избран за кмет на Истанбул, според неофициалните резултати от повторните избори на 23 юни, ще встъпи в длъжност на церемония утре в 18.30 часа, предаде турският телевизионен канал НТВ, като се позовава на съобщение на валийството. Церемонията ще се състои в сградата на истанбулското кметство в квартал "Сарачхане".

Екрем Имамоглу спечели повторните избори за кмет в Истанбул в неделя с 54,21 процента от гласовете пред съперника си от управляващата партия Бинали Йълдъръм, който получи 44,99 процента подкрепа.

Вотът в неделя се състоя близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу. Той победи тогава с 13 000 гласа разлика Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира на 6 май изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

След решението на ВИК мандатът на Имамоглу като кмет на Истанбул бе отнет и турското министерство на вътрешните работи назначи валията на Истанбул Али Йерликая да изпълнява временно длъжността на кмет на Истанбулската голяма община до произвеждането на повторни избори.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм