Сестри на 1 и 4 г. станаха читатели на 2019 в НБ Иван Вазов

Автор:
Сряда, 12 Юни 2019 13:15
Сестри на 1 и 4 г. станаха читатели на 2019 в НБ Иван Вазов

На 12 юни НБ „Иван Вазов“ – Пловдив връчи традиционните си награди „Читател от 5 до 105“, които са и част от програмата на „Пловдив чете“. Наред с граждани и чители, на събитието присъстваха деца от мрежата на читателските детски клубове „Бисерче вълшебно“ към фондация „Детски книги“ с председател Вал Стоева. Както отбеляза директорът на НБ „Иван Вазов“ – Димитър Минев, който връчи наградите, това са призове за онези, които обичат книгите и библиотеката, без оглед на възраст, социална и каквато и да е друга характеристика.

Най-бурни аплодисменти получиха двете сестри Виктория и Каролин Стратеви, съответно на 4 и 1 година, чиито родители са въвели децата си още от самото раждане в библиотеката. Редовно те си избират книжките в Детския отдел, а родителите им ги четат и разглеждат заедно с тях картинките. Силно впечатление е направило на библиотекарките, че децата не само връщат взетото навреме, но и в изряден вид.

Валери Иванов на 4 години през 2019 отново е „Читател на годината“ след като грабна приза и през 2018 г. Почти не минава ден да не посети читалнята на Детския отдел с майка си. Показва постоянен интерес към триизмерните книги за природата.

С разнообразни жанрови интереси се отличава Антон Луканов на 14 г., също отличен. Неговият поглед е насочен от класически и съвременни детско-юношески романи /Емил Конрад, Джеф Кини…/ до фентъзи /Джоан Ролинг, Рик Риърдън…/, исторически, приключенски и криминални заглавия.

За „Читател на годината“ бе обявен и доц. д-р Камен Станев, който работи в Кирило-Методиевския научен център на БАН. Интересите му в областта на историята и археологията по българските земи през средновековието, историческите география и демография го правят верен поклонник на НБ „Иван Вазов“ вече повече от тридесет години. В думите си на благодарност доц. д-р Камен Станев изказа възхищението и благодарността си от фондовете и служителите на библиотеката.

И един театровед се нареди сред читателите на годината – Катерина Георгиева. Освен от книгите, тя широко се възползва и от възможностите на отделите Изкуство и Краезнание.

На финала на церемонията, по повод на изложбата представена на първия етаж „Нарисувани думи“, от името на Британския съвет към присъстващите се обърна Любов Костова. Тя сложи акцент върху илюстрацията като важна част от въздействието на книгата. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм