Никола Маджиров с награда ОРФЕЙ за цялостно представяне

Автор:
Събота, 11 Май 2019 08:12
Никола Маджиров с награда ОРФЕЙ за цялостно представяне

Поетът Никола Маджиров, най-известното име на Северна Македония, получи Наградата ОРФЕЙ за цялостно представяне на едноименния Международен фестивал на поезията.

При връчването й директорът на фестивала Антон Баев благодари на Маджиров, че е прекъснал резиденцията си в Цуг, Швейцария, за да е със събратята си по перо 4 дни и нощи в Пловдив като участник във второто издание на МФП ОРФЕЙ.

Приз за най-добро стихотворение ЛИРАТА НА ОРФЕЙ получиха руската поетеса Олеся Николаева, професор в литературния институт Максим Горки – за „Песнопения“, и младата поетеса от Северна Македония Славица Гаджова Свидерска, доктор по филология, за стихотворението „Лична картография“.

Наградата за най-добро любовто стихотворение бе поделена между датския поет Нилс Хав – за „Жените на Копенхаген“ и израелската поетеса Варда Геносар – за „Живото Мъртво море“.

Приз за най-добро есе от Писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ получи датският поет и музикант Лаус Страндби Нилсен – за текста си „Погрешното разбиране на Орфей“.

Поетесата от Румъния Никулина Опреа взе наградата си ЛИРАТА НА ОРФЕЙ от миналогодишното издание на фестивала, когато здравословен проблем в последния момент й попречи да участва наживо. Тя е за стихотворението й „Животът на другите и нашият живот“.

Припомняме, че в първата фестивална вечер бе връчена и Голямата награда за изключителни достижения в поезията на българския поет Златомир Златанов.

Наградите бяха определени от жури в състав проф. дфн Светлозар Игов, доц. д-р Елка Димитрова и д-р Антон Баев.

Публиката и при двете големи церемонии – откриващото четене на 9 май, и заключителното – на 10, получи автографи от 13-те участници от 11 страни върху безплатните билингва книги на фестивала.

Всички творби на участниците във второто, а и в първото издание на МФП ОРФЕЙ – Пловдив, на роден език и в преводи на български и на английски може да четете на многоезичния сайт на фестивала www.orpheus-plovdiv.eu

Днес в 11 часа в Културния център на Радио Пловдив е безплатният концерт пиано на световноизвестната датска пианистка Кристина Бьорке. В Съботното матине, съорганизатор на което е Радио Пловдив, ще участват и пловдивските поети Светла Караянева, Екатерина Костова, Галина Димитрова и Стоян Терзиев. Водещ – Антон Баев. Вход свободен.

От 17 часа в Литературния салон на Дружеството на писателите – Пловдив пред колегите си от различни страни ще четат още 10 пловдивски поети. Водещ – Светла Караянева. Вход свободен.

От 10 часа в неделя пак в Литературния салон на Дружеството на писателите – Пловдив е промоцията на модерния епистоларен роман (в имейли) „До скоро. Е.“ от младите македонски писатели Драгана Евтимова и Владимир Лукаш. Представя – Елка Димитрова. Вход свободен.

Заповядайте!

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм