Млади таланти четоха на МПФ Орфей 2020 /снимки/

Автор:
Петък, 25 Септември 2020 15:25
Преслава Джонджорова чете на Орфей Пловдив 2020 Преслава Джонджорова чете на Орфей Пловдив 2020

Талантливи ученици от Хуманитарната гимназия в Пловдив и бившата Английска четоха свои стихове и есета и беседваха с участниците в Третото издание на Международния поетически фестивал Орфей - Пловдив 2020 днес.

Писателският форум стартира в 10.30 часа и неочаквано продължи до 12.30 поради изключителния контакт между утвърдени и бъдещи поети в Малката базилика на Пловдив.

Преслава Джонджорова от ЕГ Пловдив е завършен поет, ако не знаем, че е ученичка, никога не бихме казали, че стиховете й са писани от средношколец, отбеляза за възпитаничката на бившата Английска гимназия доц. д-р Елка Димитрова, модератор на форума.

Талантлива поезия в най-различни форми - от класически стих до свободен, в широк тематичен диапазон - от чиста лирика до одически форми, включително стихове, писани директно на английски, се чуха на форума от Петя Бекова, Никол Хачапуридзе, Силвия Тодорова, Мила Кротнева, Мария Банялиева, Мария Чичовска, Елена Тотева.

В последвалата дискусия Антон Баев зададе ключовия въпрос към участниците в МФП Орфей Пловдив - какво са сторили с ученическите си опити, кога и как са прописали, обръщали ли са се към първите си стихове или те отдавна са изгорени.

Отговорите бяха от - прописах първо текстове за песни, защото по онова време бях фен на хип-хопа /проф. Владимир Мартиновски/, до - единствено майка ми знае къде са първите ми опити, тя ги пази и до днес /Балаж Сьольоши/, или - срам ме беше да ги показвам, пращал съм ги в единствен екзепляр на някой много близък, или - първо написах роман и той дори бе публикуван, после започнах с поезия /Стефан Марковски/, или - винаги съм искала да стана художник, но се случи да съм поет /Хава Пинхас-Коен/, или - важен е занаятът, но в хубавия смисъл на думата, не можеш да рушиш форма, ако не знаеш какви са формите, това важи и за музиката, и за рисуването, и за стиховете /Георги Веснаков/, или - без четене на съвременна поезия трудно може да се продължи след спонтанните ученически опити /Балаж Сьольоши/.

В дискусията участва и един от най-добрите ни учители по литература - Цветелина Драганова от ЕГ Пловдив, която обясни опитите на преподавателите да запалят децата по художественото слово, но и призна, че далеч по-успешно те се модерират от социалната среда, отколкото в училище.

Връзката в днешното образование между учител и ученик породи много спорове, но и млади и възрастни стигнаха до заключението, че стъпка един към друг трябва да направят и двете страни. Уеднаквяването е пагубно, но пагубна е и прекомерната дистанция - и в мислене, и в общуване.

Най-добрите творби на учениците, участници в МФП Орфей Пловдив 2020 ще бъдат издадени в следващите книги на фестивала, ще бъдат и публикувани след професионална редакция в многоезичния литературен сайт www.plovdivlit.com , обеща на младите поетът Антон Баев, директор на фестивала.

Другата тема на Писателския форум, традиционна за фестивала в трите му издания, бе "Фигурата на Орфей - между мита и мига", в която ученици се включиха със свои есета. Те ще бъдат публикувани в есеистичния сборник догодина при четвъртото издание на Орфей .- Пловдив.

Тази вечер в 18 часа ще е церемонията по награждаването на най-добрите участници във фестивала, придружена с поетическо четене на различни езици. Място - Малката базилика на Пловдив.

Церемонията ще бъде излъчвана в реално време на сайта www.plovdiv-online.com и на фейсбук страницата.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм