Втори ден на МПФ Орфей - Пловдив /четения, награди/

Автор:
Петък, 25 Септември 2020 09:11
Стартът на Третия МПФ ОРФЕЙ - Пловдив с американския поет Мел Кен Стартът на Третия МПФ ОРФЕЙ - Пловдив с американския поет Мел Кен

В 10.30 часа днес в двора на Малката базилика на Пловдив започва вторият ден от Международния поетически фестивал ОРФЕЙ - ПЛОВДИВ 2020, проект на Фондация Пловдив ЛИК и част от Културния календар на Общината.

Стартът на втория ден е с Писателски форум с участието на ученици от Хуманитарната гимназия и ЕГ Пловдив, студенти и докторанти, а темата е Фигурата на Орфей - между мита и мига. Дискусията ще е между тях и чуждите поети и есеисти, участници във фестивала.

В 18 часа отново в Малката базилика е заключителното четене и церемонията по награждаването на най-добрите автори на Третото издание на Орфей - Пловдив 2020.

Снощи при изключителен интерес в ранно-християнския храм се откри фестивалът, като бе излъчван в реално време в интернет.

Над 1000 са вече посетителите, изгледали на живо откриващата церемония чрез live stream, а над 150 книги бяха раздадени на гостите, изпълнили - при всички мерки за сигурност, пространството на базиликата. Останалите слушаха в озвучения с техника двор.

Специален гост бе Отец Пимен, Митрополит на Европейската епархия на Македонската православна църква, който раздаде десетки автографи върху романа си "Излязох", преведен и издаден на български преди месец, а премиерата му бе в Пловдив.

В София романът, издание на фондация Пловдив ЛИК, ще бъде представен по време на Европейската нощ на литературата в началото на октомври.

Третото издание на Орфей - Пловдив 2020 бе открито от зам.-кмета Анести Тимчев, който импровизира изключително слово пред участниците и гостите на фестивала.

Директорът на фестивала - Антон Баев, отбеляза, че въпреки коронакризата най-големият международен поетически форум у нас днес ще се състои на живо, но с много по-голям читателски обхват, благодарение на live sream излъчването.

Можехме, но не се сетихме, преди да ни връхлети COVID-19, че това е модерната форма за публики на литературни събития, защото прави съпричастни хора, изкушени от словесното изкуство по цял свят в реално време, каза Антон Баев. Ето че кризата - като всяка криза, открива и нови възможности.

Чрез мултимедия във фестивала се включиха поети от САЩ, Турция, Испания и Хърватия, които поради рестрикции, свързани с коронавируса, не успяха да пристигнат в Пловдив.

Останалите гости обаче са тук и ви очакват и тази вечер в Малката базилика - на четене, разговори, и разбира се - награди.

Заповядайте.

Церемонията по награждаването и заключителното четене отново ще бъде излъчвана в реално време от 18 часа днес в интернет - на сайта www.plovdiv-online.com, както и на фейсбук страницата му.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм