Третото издание на МФП Орфей – Пловдив на живо

Автор:
Вторник, 08 Септември 2020 12:56
Третото издание на МФП Орфей – Пловдив на живо Снимки: Архив на МФП Орфей - Пловдив

Третото издание на Международния фестивал за поезия ОРФЕЙ – ПЛОВДИВ 2020 ще се проведе в дните 24 – 26 септември в Малката раннохристиянска базилика.

Във фестивала участват 12 автори от 9 страни: Балаш Сьолоси /Унгария/, Дария Жилич /Хърватия/, Хасан Еркек /Турция/, Хава Пинхас-Коен /Израел/, Ина Иванова /България/, Катя Стоилова /България/, Мел Кен /САЩ/, Ненад Шапоня /Сърбия/, Рафаел Солер /Испания/, Стефан Марковски /Северна Македония/, Владимир Мартиновски /Северна Македония/.

Специален гост на тазгодишното издание на фестивала е Отец Пимен, Митрополит на Европейската епархия на Македонската православна църква със седалище в Малмьо, Швеция.

В първата вечер – 24 септември, непосредствено след Откриващата церемония и четене, в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив ще бъде премиерата на първия му роман, преведен на български и издаден от Фондация „Пловдив ЛИК“, организатор на фестивала.

В уникалната Малка раннохристиянска базилика ще чуете поезия на 9 езика, сред които балканските - български, турски, сръбски, македонски, а също и на английски, унгарски, испански и иврит.

По време на Писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ на 25 септември от 10:30 часа, отново в Малката базилика, ще научите много интересни неща за историята на легендарния тракийски цар, певец и лечител.

Пак на 25 септември от 18:00 ч. ще се състои Закриващата церемония с поетическо четене и награждаване.

В Третото издание на МФП Орфей - Пловдив наградите са:

ОРФЕЙ - за цялостно представяне,

ЛИРАТА НА ОРФЕЙ - за най-добро стихотворение,

ЕВРИДИКА - за любовно стихотворение,

ПО СЛЕДИТЕ НА ОРФЕЙ - за най-добро есе от Писателския форум.

Основните събития на Фестивала ще се проведат в Малката базилика.

Всички събития са с вход свободен.

На място изкушените от изящната словесност пловдивчани и гости на града ще получат двете мултиезични книги на фестивала – с поезия и есеистика.

Проектът на фондация "Пловдив ЛИК" се осъществява за трета поредна година и е част от Културния календар на Община Пловдив за 2020 г.

В трите си издания досега той представя общо 41 поети от 18 страни.

Повечето от тях, впечатлени от най-стария жив град в Европа и митологичната фигура на тракийския цар Орфей, написаха творби за Пловдив.

Всички творби на участниците в трите издания на ОРФЕЙ ПЛОВДИВ и Програмата на тазгодишното издание може да четете свободно на мултиезичния сайт www.orpheus-plovdiv.eu 

Уникална е възможноста ви от 24 до 26 септември включително за общуване на живо с чуждестранни поети, чието творчество се вписва в днешната световна поетическа култура.

Заповядайте!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм