Здравко Димитров: Пловдивските писатели ще имат дом в Стария град

Автор:
Сряда, 02 Октомври 2019 08:09
Здравко Димитров уважи пловдивските писатели и им обеща творчески дом Здравко Димитров уважи пловдивските писатели и им обеща творчески дом Снимки: Ваня Лапавичева

Областният управител и кандидат на ПП ГЕРБ за кмет на Пловдив Здравко Димитров обеща на пловдивските писатели творчески дом в Стария град.

Има достатъчно празни къщи, например Улпия, а празните къщи се рушат. В тях трябва да има живот и то културен, каза Здравко Димитров, който уважи снощи Празника на поезията и музиката - 1 октомври, на който по традиция Дружеството на писателите - Пловдив организира поетично-музикална вечер.

Обещанието на Здравко Димитров бе посрещнато с искрени аплаузи от пловдивските писатели, събрали се на Деня на поезията и музиката в читалище Възраждане в Стария град. Денят съвпада и с големия Християнски празник Покров Богородичен.

В разговор с пловдивските писатели Здравко Димитров и екипът му предложиха създаването на Обществен съвет с участието на представители на всички творчески гилдии към Кмета, който да поставя проблемите им и да предлага идеи за решаването им.

Ето, например, виждате в тази зала каква е жега. Читалището има пари за нов климатик, но няма кой да им го постави, защото покривът тече и е опасно от токов удар, каза председателят на Дружеството на писателите - Пловдив Антон Баев. Има къщи-емблеми в Стария град, но и такива, които се нуждаят от сериозен ремонт и обживяване. Като къща Ламартин - болката на писателското дружество.

Къщата е за капитален ремонт, който ще отнеме поне 2 години, но преди това трябва да се осигурят средства от общината. Това е дълъг срок, а тя беше истински дом на писателите и то не само от Пловдив. В Бургас Митко Николов построи на местното дружество нова къща на центъра, даде им я и даже с опция за кафене на приземния етаж и двора, посочи още Антон Баев. Затова ще е четвърти мандат кмет, пошегува се той.

Здравко Димитров посочи, че идва от спорта и бизнеса, но културата ще е един от акцентите в управлението му. Пловдив е град на писателите, на художниците, на музикантите и направеното тази година, когато сме Европейска столица на културата не само трябва да продължи, но и да се надгражда.

Аз съм открит човек - казвам какво може и какво не може да стане. Казвам ви, че къща в Стария град ще имате! - повтори кандидатът за кмет на Пловдив Здравко Димитров пред пловдивските писатели.

Вечерта продължи с изпълнения на пиеси за пиано от Даниела Маринова и четене на поезия от Антон Баев, Гроздана Иванова, Елена Диварова, Емилия Зъбова, Мария Николова, Роза Анастасова, Светла Караянева, Светла Панайотова, Тильо Тилев, Хачик Язъджиян.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм