Интервю с очевидец

Автор:
Петък, 13 Септември 2019 12:03
Интервю с очевидец

Автор - Мария Боева – 15 г.

Майка ми не е динозавър, но твърди, че е свалила цели три български правителства. Участвала е в протест с баба през 1989, когато е паднал от власт Тодор Живков. През 1997 като студентка е била против Жан Виденов, а в по-ново време се е борила срещу Орешарски, Пеевски и Станишев.

            Искам от майка ми да ми разкаже за учителската стачка през 2007. Любопитствам дали са успели да променят нещо и за какво са се борили. Разбирам, че са искали нормални условия за труд, бъдеще за своята професия и по-добро заплащане. А дали са ги получили? Твърди се, че синдикатите са ги предали, и се е наложило да прекратят стачката.

            Енергията на учителите е била голяма, както и желанието им за промяна в образованието. За жалост, според майка ми и колегите й, са загубени цели десет и повече години от тогава. Днес никой не иска да бъде учител, защото не са били взети мерки навреме. Подиграли са им се директно, така че са загубили всякаква вяра, че нещо може да се промени за добро

            Най-популярната случка от учителската стачка е, когато министърът на финансите Орешарски, разговаря с министъра на просветата Даниел Вълчев, като без да подозират, че пред тях има работещ микрофон, двамата обсъждат какво да предприемат. Така Орешарски изпуска, превърналата се в крилата фраза „Дай да разваляме седенката!“, след което двамата министри открито обсъждат намерението си да размотават преговорите. Скандалният запис се излъчва по всички телевизии, става популярен и сред Интернет потребителите. Въпреки „безпрецедентния гаф“, нито един от двамата министри не подава оставка. Последното възмущава до ден-днешен майка ми.

            „Мамо, смятала ли си, че ще промениш наистина нещо с участието си в учителската стачка?“ Казва, че не се е надявала да има коренни промени, но е усещала порив, инерция, че е с други себеподобни, с които ще задвижат в друга посока не само образованието, но и държавата.

            „Мислила ли си, че си смела, или просто си следвала другите?“ Отвръща ми: „Ситуацията беше коварна. Бяхме едновременно заедно и поотделно. Месец и половина без малкото пари, които получавахме, с постоянен натиск от Регионалните инспекторати, с продажни синдикати, с висящи сметки и всякакви други битовизми. Помня себе си, отделно, но се виждам и до другите. Бунтът в случая беше свързан с моралната ни позиция, че можем да покажем, че ни има и че не сме на никаква седенка.“

            „Виждаш ли промяна години по-късно?“. Очевидецът на цели три бунта, отговаря: „След учителската стачка не видях промяна, днес условията за труд са донякъде различни, но не и качеството: учебниците стават все по-скучни, лъскави и тежки, учителите имат все по-малко време за упражнения, препуска се в материала, липсва ми свободата да избирам какво да преподавам. Мога да продължа… навсякъде е застаряващо и ретроградно. Изключително качествени хора си тръгнаха след стачката, може би това беше и целта!“

            „Според теб за какво трябва да се борят хората днес?“.

            За справедливост и демокрация.

__________________________      

Текстът е класиран на трето място в конкурса “Буден ли си”. Националния конкурс „Граждански будилник“ е за творци, в това число студенти и ученици, с будна гражданска съвест. Селекцията на участниците е в три категории: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Мария Боева участва с есето си „Интервю с очевидец“ – в категория „Текст“. Конкурсната работа на Мария е одобрена да бъде включена и в съпътстващата изложба „Събуждане: Правата през погледа на изкуството“. Най-добрите текстове измежду 85-те участници в тазгодишното издание на конкурса са оценени и класирани от жури в състав: Марин Бодаков от Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Стефан Иванов – поет, драматург и носител на „Икар“; Силвия Чолева – радиожурналист от БНР; Зарина Василева – журналист от OFFMedia.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм