Шефът на НКЖИ: Бетонният мост пада последен

Автор:
Понеделник, 08 Октомври 2018 11:45
Шефът на НКЖИ: Бетонният мост пада последен

Първо се строи връзката Модър-Царевец, разширението на Кукуш и пробива под гарата и едва след това пада етонния мост, обясни шефът на НКЖИ

Сега влаковете влизат в гарата с 40 км в час, след изграждането на жп възела ще се движат със 150 км

Час ще е пътя от Пловдив до София с влак

От 2014 г работим заедно по проекта с НКЖИ. Това съобщи кметът Иван Тотев на днешната съвместна пресконференция с генералният директор Красимир Папукчиев на НКЖИ и ръководителят на проекта Иван Бакалски.

Проектът е важен за икономическото развитие на Пловдив и неговото логистично положение, той е част от стратегията за развитие на града и има значение за връзката с Истанбул.

Това ще донесе огромно транспортно предимство на града.

Това ще реши транспортния проблем между южната и северната част на града – който съществува от 130 години. С изграждането на жп възел Пловдив този проблем ще бъде решен, категоричен е Тотев.

Няма да припомним колко години говорим за казуса Модър Царевец. В момента стартираме реалната работа по проекта, допълни той.

С реализирането на проекта жп възел Пловдив общината иска да реализира повече връзки между северната и южната част на града.

Кметът бе категоричен, че община Пловдив в момента разполага с най-добрия вариант, който решава проблемите на града за следващите 50 години, поне докато район Южен не стане с 200 000 души население.

Няма да се разрушава Бетонния мост, преди да бъде направено разширението на ул. Кукуш, връзката Модър-Царевец, пробива под гарата. Едва след това предстои събарянето на Бетонния мост.

Това заяви шефът на НКЖИ Красимир Папукчиев.

Пловдив се обособява като сериозен транспортен хъб в Южна България – изградихме много добра инфраструктура и след приключването на трите етапа по жп трасето Елин Пелин и Септември, пътуването от Пловдив до София с влак ще е час, посоми Папукчиев.

Стойността на пробива по проект е 45 млн. лв.

Поне 15 млн. лв. е била частта, която е щяла да плати община Пловдив за входовете и изходите на съоръжението, които първоначално е  по проект е трябвало да бъдат завършени от общината.

2 години разговори и срещи ни отне да бъде увеличено финансирането, след като НКЖИ успя да намери допълнително финансиране по европейски програми, обяви градоначалникът.

През 2020 г. стартира изграждането на съоръжението и до 2 години пробивът, който обхваща 800 метра трябва да приключи.

Едва след това  се пристъпва към премахването на Бетонния мост.

Пешеходните пресичания на жп инфраструктурата в района на гара Пловдив ще бъдат с 3 пасарелки с асансьори - на входа на гара Пловдив, където линията се отклонява за Филипово, малко преди Коматевския надлез, и на пешеходния прелез на ул. Авксентий Велешки на Сточна гара.

Пешеходният подлез на Централна гара ще се запази, а тунелът за автомобили ще се направи източно от него.

По настояване на община Пловдив пробивът ще се увеличи с още 100 метра, за да се направят по 2 локални платна в участъка от ул.Тракия до ул. Велико Търново, за да се осъществят връзките между бул. Васил Априлов и колелото на гарата.

Освен това ще се разшири ул. Кукуш и ще се свърже от участъка в бул. Македония до надлез Родопи с двете уши между южната и северната част, които в момента не се използват.

Така ще се разтовари много движението по централната част и ул. Христо Ботев, поясни проектанта Димитър Бакалски.

Ще бъдат изградени и 11 коловоза в района на гарата, като се обхваща ареала гара Крумово и гара Скутаре.

Най-късно до 2022 г. ще има готова инфраструктура, по която влакът Пловдив-Бургас ще се пътува съд средна скорост 145 км в час, обяви Папукчийски.

Той допълни, че в момента влаковете в гара Пловдив влизат с 40 км в час.

Тунелът от северната страна ще излиза на 100 метра от ул. Тракия, до средата на бившето кино Гео Милев.

За определено време докато се прави пробива движението по бул. Васил Априлов ще бъде спряно.

Изходите на пробива в Кючук Париж са до бившите Хали на бул. Македония и на ул. Димитър Талев.

Според първия етап на проекта съоръжението ще е с по 4 ленти - по 2 в едната посока, под и над земята

Предстои да се реши дали трябва съоръжението да бъде с 4 ленти над земята и съответно да се разширява бул. Македония.

От това зависи и дали ще бъдат отчуждавани имоти.

Мъж, който заяви, че е представител на пловдивската общественост поиска кметът Иван Тотев и директорът на НКЖИ Папукчийски с ясен балкански глас да заявят дали ще има отчуждаване на имоти.

Не, по този проект няма отчуждаване, поясни градоначалникът.

Ако след 50 години се реши да има отчуждаване, не мога да отговарям, допълни той.

Според проектанта инж. Димитър Балчев по  идейния проект от 2015 г. се отчуждават само 4 имота с големина между 270-300 кв. м. Останалите имоти се отчуждават в няколко процента и може да се направи застрояване.

Има нулев етап, при който тези 4 имота не се засягат, като съоръжението се включва в съществуващите улици, добави инж. Балчев.

Той поясни и защо се налага бутането на Бетонния мост.

По думите му през 2008 г. НКЖИ прави конкурс за Централна гара, в който са разработени 2 варианта – със запазване на Бетонния мост и издигане с 40 см и с пробив под гарата и разрушаване на моста.

Експертите на НКЖИ и община Пловдив приеха варианта с пробива, защото надлъжните наклони на повдигнатия мост са извън нормативите, посочи Балчев.

Налага се надигането на Бетонния мост с 1,60 метра, което е технически невъзможно. Концесията е съобразена с пробива под гарата, а не със запазването на Бетонния мост.

Пешеходните пресичания на жп инфраструктурата в района на гара Пловдив ще бъдат с 3 пасарелки с асансьори . Едната ще е на входа на гара Пловдив, където линията се отклонява за Филипово, малко преди Коматевския надлез, и пешеходния прелез на ул. Авксентий Велешки на Сточна гара. Пешеходният подлез на Централна гара се запазва, а автомобилният пробив ще се направи източно от него.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (3)

 • CHALLENGE FINANCIAL SERVICES

  Здравейте,

  Това е да информираме обществеността, че CHALLENGE FINANCIAL SERVICES, ние сме частна финансова компания за кредитиране. Имаме отворени финансови възможности за всички хора, които се нуждаят от финансова помощ. Мислиш ли, че ще получиш заем? Имате ли сериозно нужда от спешен заем, за да започнете собствен бизнес? Имате ли дълг? Това е Вашата възможност да постигнете вашето желание, даваме лични заеми, бизнес кредити и всички видове заеми с 3% лихва. Ако се интересувате от получаване на спешен кредит от нас, моля свържете се с нас на адрес challengefinancialservics@gmail.com за повече информация.

  Предизвикателства на финансовите услуги
  Тел: +16789614269
  E-mail: challengefinancialservices@outlook.com
  E-mail: challengefinancialservics@gmail.com

 • ...

  Първо ще падне герберастията и тотЮвизма.

 • ...

  Абе бай муювци, публикувайте си лайняните финансовите фъшкии другаде!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм