Естония ни върнала Радев здрав!

Автор:
Вторник, 20 Октомври 2020 18:20
Естония ни върнала Радев здрав!

Каракачанов опроверга изявление на държавния глава, че не бил в контакт с доказан вирусоносител и не бил предупреден

Президентът Румен Радев нямал контакт с лице с установен към конкретния момент положителен резултат от тест за коронавирус.

По време на посещението на държавния глава в Талин на българската делегация не е налагана карантина.

Още на първия ден от пристигането на българската делегация в Талин на президента Румен Радев е направен тест за коронавирус, който е отрицателен.

Това съобщиха от прессекретарията на злополучно върнатия от срещата на инициативана Три морета български президент, който трябваше да ръководи форума.

Радев кацна в 18 часа на ВИП-а на летище София.

Тъмко обратното е официалното съобщение от Презинедството на Естония - ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Ако Радев е напълно здрав, връщането му обратно скоропостижно у нас е политически скандал.

Ако пък е опасно контактен, кой лъже?

Както съобщихме, по-рано днес визитата на Радев в Естония беше отменена поради усложнената обстановка от коронавирус и невъзможността да бъдат изпълнени всички елементи от предвидената програма.

След това обаче естонският президент Керсти Калюлайд обяви в профила си във Facebook, че българският й колега е бил контактен с болен от COVID-19 човек.

Керсти Калюлайд посочи още, че Радев не е посетил официалната вечеря планирана вчера след срещата на иницитавата Три морета.

Руски медии първи съобщиха за скандала, като посочиха и вирусоносителя, с който Радев е бил в пряк контакт в петък в 18 часа по време на тържествата за българската военна авиация.

Става въпрос за доказано положителния ген. Димитър Петров, наскоро назначен за шеф на ВВС от самия Радев.

Заради контакта си с него военният министър Красимир Каракачанов си самоналожи изолация за 14 дни. Същото стори и началник-щабът на Българската армия, който лично информирал Радев за положителния тест на Петров.

На фона на тези свидетелства, изявлението от прессекретариата на президента звучи като гузен негонен бяга.

Припомняме, че по-рано днес здравният министър Костадин Ангелов категорично обяви, че спрямо държавния глава ще се предприемат мерки като към всеки български гражданин, бил в близък контакт със заразен - PCR тест и карантиниране до излизане на резултата.

Ако лицето откаже тест, то се карантинира за 14 дни.

Самият Радев показа отрицателен тест за коронавирус на аеропорта. Според него, всичко било активно мероприятие на доброжелатели.

Не стана ясно кои са българските и задграничните доброжелатели на Радев, след като информацията първо излезе в руски медии. Според него, въпросните доброжелатели представили зад гърба му информацията за контакт със заразен с коронавирус.

В рамките на седмица той имал два направени теста - във вторник и вчера в Талин.

Малко преди скоропостижното завръщане на Радев и компания обаче, самоизолиралият се министър на отбраната Красимир Каракачанов каза следното:

В петък бяхме почти целия ден на тържеството на ВВС. Там разговаряхме аз, президентът, началникът на Генералния щаб и началникът на ВВС, както и много други хора… В неделя ми се обади ген. Мутафчийски, началник на ВМА, който ми каза, че в събота началникът на ВВС ген. Димитър Петров се е почувствал зле, отишъл е във ВМА, направили са му тест за КОВИД-19 и той се е оказал положителен. Ген. Мутафчийски ми каза, че ще предупреди за това президента и премиера, както и началника на Генералния щаб.

Вицепремиерът Каракачанов рано сутринта днес си е направил PCR тест във ВМА, който се е оказал отрицателен. Но в четвъртък тестът ще бъде повторен отново.

Самият ген. Мутафчийски отговори така на въпрос дали е предупредил държавния глава за риска:

Аз съм лекар и военен. При цялото ми уважение към вас, няма да ви отговоря. Само ще ви кажа, че всеки, който трябваше, беше информиран по надлежния ред.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • Симов

    Направо да го бяха пратили в москва.Да го ваксинират с руската ваксина. Тази ваксина, оказа се,че е за ветеринарна употреба, та нашето магаре ще му дойде тамън. Та и на магарицата барабар.

  • читател

    Е как здрав?!? Този човек е пълен псих!!! Направи България за смях, ама в цивилизованите страни знаят, че е пенсиониран шофьор на руски самолет. Голям цирк! Пълно изпълнение на поговорката: "Човек каквото сам може да си направи, никой друг но може да му го направи". Уникално бомбе! ;)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм