Вебер: Уважавам протестиращите, вотът е през март

Автор:
Вторник, 06 Октомври 2020 10:14
Христо Иванов и Радан Кънев говорят на една дузина българи в Брюксел Христо Иванов и Радан Кънев говорят на една дузина българи в Брюксел

Председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер е разговарял с премиера Бойко Борисов. Това става ясно от негово съобщение в Туитър.

Оценката на Европейската комисия за върховенството на закона е справедлива, като казва, че има нужда от още подобрения, пише Вебер. И посочва, че е провел положителен разговор с българския премиер.

"Добър разговор с Бойко Борисов за България днес. Оценката на ЕК за върховенството на закона беше честна, показа, че има нужда от подобрения. Така или иначе, правителството показа прогрес по много теми и така помага за прогреса на България към Еврозоната и Шенген. Уважаваме протестиращите, но редовните избори през март ще решат”, написа в Туитър председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер точно преди дебата.

Вебер отбелязва още, че правителството е напреднало по теми като влизането в Еврозоната и напредъка по Шенген.

Манфред Вебер коментира и антиправителствените протести у нас, като отбелязва, че уважава протестиращите, но решението за бъдещото управление на България са редовните избори през март идната година.

Ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) е решило да не се дава думата на своя евродепутат Радан Кънев (Демократична България) в дебата за върховенството на закона в България, въпреки че той бе сред неговите инициатори. От България думата ще получат само представителите на ГЕРБ в Европейския парламент - Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

Решението на ръководството на групата на ЕНП е да не предостави време за пленарно изказване на алтернативни позиции в днешния дебат. Разбирам тази позиция, но я намирам дълбоко погрешна, от гледна точка на дългосрочния интерес на ЕНП и вечните ценности, които партията защитава, коментира Кънев пред EURACTIV.

Кънев щял да се възползва от възможностите си да внесе писмено изказване по дебата.

Двамата с Христо Иванов, лидер на ДБ, дадоха изявления пред шепа българи пред Европарламента.

Снощи в Европарламентът проведе дебат за ситуацията в България като Европейската народна партия подкрепи кабинета, а левицата и Зелените отправиха критики. Резолюция по темата ще бъде гласувана в четвъртък.

По-рано вчера в Брюксел се проведе малък митинг, на който Радан Кънев и Велислав Минеков от Отровното трио.

Дебатите преминаха и под знака на техническите проблеми. Обсъжданията бяха прекъсвани няколко пъти заради проблеми с озвучителната система.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • читател

    Бай Радан и Хр. Иванов бяха жалки отвън, а самите дебати вътре в парламента още по нефелни и безинтересни пред 10 човека, от които 8 изказващи се по доноса на бай Радан и червените отрепки...

  • Вебер

    Geh und fick dich - протестъри.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм