Второ дело срещу осъдени на по 6 г. полицаи

Автор:
Вторник, 16 Юни 2020 08:24
Второ дело срещу осъдени на по 6 г. полицаи

Бивши полицаи и техни съучастници се изправят пред Окръжен съд Пловдив днес по обвинение за изнудване на търговец на незаконни цигари и отнемане на имущество за 41 502 лв.

Двама от подсъдимите - ексченгатата Петър Атанасов и Стефан Модев вече бяха осъдени на 6 г. затвор от Окръжен съд за подобно престъпление.

Освен тях подсъдими са Валентин Г., Желязко К. и Георги И.

Срещу бившите полицаи Петър Атанасов и Стефан Модев е повдигнато обвинение в това, че през декември 2016 г. в Пловдив, като извършители и в съучастие с неизвестен извършител са отнели 5000 мастербокса цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“, на стойност 37 500 лева, кожен калъф и пари, всичко на стойност 41 502 лева.

Жертва е цигареният търговец М. М., като срещу него е употребена сила и заплашване, а грабежът е в големи размери.

Срещу всеки от подсъдимите Стефан Модев., Валентин Г., Желязко К. и Георги И. е повдигнато обвинение в това, че на 15.03.2017 г. в Раковски, в съучастие като извършители, а Модев в качеството си на длъжностно лице – полицейски орган при ОД на МВР – Пловдив, е поискал от М.М. от Пловдив и приел на полски път, намиращ се между ул. Хр. Ботев в с. Войводиново и хотел „Мерита“ до автомагистрала Тракия, 20 000 лева.

Срещу сумата Модев щял да прикрие контрабандна дейност на М.М.

Окръжен съд – Пловдив вече осъди подсъдимите бивши полицаи Стефан Модев и Петър Атанасов, като на всеки от тях наложи наказание лишаване от свобода за срок от шест години при първоначален строг режим. Апелативен съд потвърди присъдите, но те са по дело за грабеж, придружен с употреба на сила, на друг търговец на нелегални цигари. Схемата обаче е много подобна.

Окръжният съд призна подсъдимия Стефан Модев, работил до задържането му като младши инспектор в Сектор Общинска полиция, за виновен в това, че на 27.05.2017 г. в Пловдив, в съучастие с Петър Асенов Атанасов, е отнел лекотоварен автомобил „Фолксваген“ ЛТ на стойност 8000 лева, мобилен телефон „Самсунг“ S 3 на стойност 272 лева, калъф за мобилен телефон на стойност 11 лева и 37 500 кутии цигари марка „BUSI-NEES ROYALS“ на стойност 281 250 лева – всичко на обща стойност 289 533 лева, от владението на Е. Х.

Със същата присъда подсъдимият Стефан Модев е признат за виновен в това, че на 09.06.2017 г. в гр. Пловдив, като е държал огнестрелно оръжие – пистолет „Макаров“, и боеприпаси – 8 броя бойни пистолетни патрони и 8 броя стоп патрони, не е взел необходимите мерки за сигурност и му налага наказание лишаване от свобода за срок от една година.

На основание чл.23 ал.1 от НК окръжният съд налага на подсъдимия Стефан Модев едно общо най-тежко наказание лишаване от свобода за срок от шест години при първоначален строг режим.

Със същата присъда окръжният съд признава подсъдимия Петър Атанасов, работил до задържането му в ОД на МВР – Пловдив като разузнавач в Отдел Криминална полиция, за виновен в същите престъпления без държането не по правилата на оръжие, и му наложи наказание от 6 години при първоначален строг режим.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм