Ден на турското изкуство в Пловдив

Автор:
Ден на турското изкуство в Пловдив

ДАТА: 29 МАЙ 2019 (СРЯДА)
ЧАС: 17:00 – 19:30
МЯСТО: ГАЛЕРИЯ „АСПЕКТ“ /пл. „Стефан Стамболов“ 1-А/
ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА И ДЕМОНСТРАЦИЯ
ХИКМЕТ ЧЕТИНКАЯ И ШУКРАН ИСТАНБУЛЛУ

ЧАС: 19:30
МЯСТО: Културен център „РАДИО ПЛОВДИВ“ / ул.“Дондуков“ 2/
КОНЦЕРТ ПИАНО И ФЛЕЙТА
ЪШЪЛ ДААЛАР И БУРДЖУ ДЖОШКУН

ПРОГРАМА
-J.S. BACH, SONAT in B Minor (BWV 1030)

-A.F. DOPPLER, FANTAISIE PASTORALE HONGROISE op.26

-G.HUE, FANTAISIE

-S.IŞILAY Sultaniyegah Sirto ( Arr. By Yusuf Yalçın)

Хикмет Четинкая
Роден през 1958 г. в гр. Коня, Турция. Основното и гимназиалното си образование получава в гр. Денизли, Турция, а през 1982г. се дипломира във Факултета по изобразително изкуство на Университета "Гази" - Анкара. Хикмет Четинкая активно участва в художествения живот в Турция. Реализирал е над 50 самостоятелни изложби, някои от които в чужбина, взел е участие в над 400 групови изложби. Неговите изяви включват и ателиета и пърформанси на живо пред публика. Носител е на множество награди и е лауреат на редица конкурси, някои от които му дават възможност да реализира свои монументални творби в различни обществени обекти в Турция като министерства, летища и хотели. Живее и работи в Анкара, Турция, и в Торонто, Канада.
Хикмет Четинкая работи в сферата на живописта, като най-характерното за неговото творчество е че има за обект на изображение едно единствено цвете, а именно мак, цялата му творческа и житейска философия е изградена около него. Някои от творбите му носят характеристиките на пейзажната живопис, докато други са с чисто декоративно звучене, но всички са силно експресивни и въздействащи.

Шукран Истанбуллу

Родена в Балъкесир, Турция. Завършила е висшето си образование в Анкара. Живяла в продължение на седем години в Хамбург и Вашингтон. Именно през този период започнала да изучава живопис. През 2001г. се включва в школата по рисуване на художника Хикмет Четинкая. От тогава продължава да работя в ателието на Хикмет Четинкая под неговото и на Ердоган Седжъл ръководство.

Шукран Истанбуллу вярва, че животът е пълен с красота, която може лесно да бъде видяна от всеки, който иска да я разпознае, и че изкуството е огледало на живота. Вярвайки в това, се стеми да споделя с хората своите наблюдения и безкрайната си любов към вселената посредством своите импресионистични платна.

Има много самостоятелни изложби и участия в колективни изложби в Турция и в чужбина. Също така е участвала в редица арт панаири, уъркшопове и пленери, както в Турция, така и в други страни. Нейни картини са излагани в много градове, сред които Париж, Москва, Атина и Пловдив. Член е на Асоциацията на жените-художнички в Анкара и на Международната асоциация за изкуство към ЮНЕСКО. В собственото си ателие освен със живопис, се занимава и с личностно развитие.

На 29 май известните турски художници Хикмет Четинкая и Шукран Истанбуллу ще открият за пръв път съвместна изложба. Докато, благодарение на усилията на галеристката Олга Петрова през годините, името на Хикмет Четинкая е добре познато на българската публика като Художника с маковете, то Шукран е имала до сега само общи участия в изложби в България и почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност за пръв път да се запознаят по-обстойно с нейните творби, съчетаващи хармонично източната пищност и западната модерност. В експозицията всеки от двамата е подредил по двадесетина картини, рисувани специално за изложбата в Аспект.
По време на отвореното откриване, което ще протече в часовете от 17.00 до 19.30 на 29 май, двамата ще демонстрират своите живописни техники, рисувайки на живо пред публиката в галерията.

Веднага след това / от 19:00 часа/преподавателките в Държавната консерватория при Тракийски университет Одрин - Ъшъл Даалар /пиано/ и Бурджу Джошкун /флейта/ ще поздравят пловдивчани и гостите на града със специална програма в културен център "Радио Пловдив".

Ъшъл Даалар

Ъшъл Даалар е родена през 1981 г. в Къркларели. През 1992 г. е приета в училището към Държавната консерватория на Тракийския университет със специалност пиано. Висшето си образование завършва през 2002 г. В същата година е приета в магистърската програма на катедра "Пиано". Нейни преподаватели са проф. Сюлейман Сарръ Гюнер, проф. Васиф Хасанов и проф. Мерал Япали. Участвала е в множество самостоятелни и камерни концерти в страната, неколкократно е концертирала и като солист на Балканския симфоничен оркестър на Тракийския университет. Понастоящем е преподавател по пиано в Държавната консерватория на Тракийския университет. Ъшъл Даалар е член на Факултета по изящни изкуства и ръководител на катедра "Пиано".

Бурджу Джошкун

Бурджу Джошкун е родена в Едирне през 1981 г. През 1992 г. е приета със специалност флейта в училището към Държавната консерватория на Тракийския университет, където нейни преподаватели са Музафер Агамализаде и Станислав Загорски. Продължава обучението си в Консерваторията при Университета за изящни изкуства „Мимар Синан“ в Истанбул, където работи с Назим Аджар и Виери Ботацини. През 2013 г. завършва магистърска програма в Държавната консерватория на Тракийския университет.
Като солист или с различни оркестрови ансамбли е имала концерти в Турция, България, Гърция и Румъния.
От 2006 г. Бурджу Джошкун работи като преподавател по флейта в Държавната консерватория и свири в Балканския симфоничен оркестър при Тракийския университет.

 

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм