Показват оригинала на Панагюрското злато в Археологическия

Автор:
Петък, 10 Май 2019 11:48
Показват оригинала на Панагюрското злато в Археологическия

Кметът Иван Тотев ще присъства на откриването на Национална изложба „Преоткритият свят на Стара Европа” и на оригинала на Панагюрското златно съкровище в понеделник от 11:00 часа в Регионален археологически музей – Пловдив.

Регионален археологически музей – Пловдив организира национална изложба под надслов „Преоткритият свят на стара Европа”, 14 май – 27 октомври 2019 г.

Изложбата представя Пловдив като един от най-старите и живи градове в Европа, а България – като наследник на една от най-древните европейски цивилизации. Ще бъдат представени 250 експоната свързани с най-древната история на града от VII – III хил. пр. Хр., както и златните съкровища от Вълчитрън (Плевенско), Хотница (Велико Търновско), Рупите (Петричко) и Дъбене (Карловско).

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище също ще бъде експониран в една от залите на Регионален археологически музей – Пловдив. Пловдивчани и гости на града ще могат да видят оригиналa на световноизвестното съкровище в периода 14 май – 27 октомври 2019 г., когато е и националната изложба „Преоткритият свят на Стара Европа”.

Двете изложби са част от проявите на музея за „Пловдив – европейска столица на културата, 2019 г.”

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • ТУК му е мястото!

    На Панагюрското мястото му е в Пловдив - и винаги е било - а дали и доколко са оригинали след Глав. Фалшификатор на БГ Академик БожоДими не сме единодушен.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм