Стена в Западен с мултижанров спектакъл на визуални артисти

Автор:
Понеделник, 22 Април 2019 12:33
Стена в Западен с мултижанров спектакъл на визуални артисти

В притегателна точка за следващия проект на платформата за съвременно градско изкуство Visionary се превръща кв. „Смирненски“. Завладени от поезията на Смирненски, артисти, творящи в сферата на калиграфията, съвременния стенопис, 3D mapping-a и перформънса, ще изпълнят с цвят, светлина и красота сърцето на едноименния квартал, споделяйки общо платно.

„С оковани крила днес земята ни ражда, оковани с неволя и делнични дни,

а гори сред душата ни вечната жажда за простор, красота, висини.“ 

Абсолютно актуално и днес, стихотворението на Смирненски силно се отличава от останалото му творчество. Авторите на художествения проект споделят, че именно това ги е провокирало да вплетат в идеята си неговото произведение, като по този начин обвържат още повече новия обект на изкуството с квартала. От друга страна, посланието, зад което застава целият творчески екип, резонира напълно с думите, написани от поета през 1922 г. и е валидно за съвременния човек.

22 – 25 април | артистична намеса

25 април, 20:00 часа | мултижанров спектакъл

Творчески екип: Tse (стенопис)

JahOne (стенопис) Elektrick.me (3D mapping) Darba (performance)

Жива стена“ е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и включва дълготрайна художествена намеса върху стена в публичното пространство, която буквално ще оживее пред очите на зрителите на 25-ти април с мултижанров спектакъл, допълващ артистичната концепция на стенописа.

Водещ мотив е създаването на изкуство със свободен достъп близо до хората, което да провокира въображението, да събужда сетивата и съзнанието.

VISIONARY разработва проекти в градска среда и презентира съвременни концептуални артисти. Близка до художници, пряко свързани със сцената, организацията е идеалният медиатор между творците и аудиторията, курирайки произведенията и представяйки ги по достъпен начин. С осъществяване на различни събития множество творци имат възможност да разработват авторски идеи под формата на артистични градски намеси.

Основен стремеж на екипа е преобразяването на познати сиви сгради в арт обекти и превръщането им в нови културни и туристически дестинации със свободен достъп. А целта е все повече български градове да бъдат превърнати в отворени галерии, поставяйки добри основи за развитие и популяризиране на съвременната визуална култура.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм