Изложба на Анелия Райкова в галерия Лабиринт

Автор:
Понеделник, 15 Април 2019 11:04
Изложба на Анелия Райкова в галерия Лабиринт

"Зависим от вселената" е дисекция на самите нас, тя е опит за докосване до молекулата на спомена, акустичен спектър от чувства, мълчаливата победа на човека, пътеводител в опита за свобода, Да Винчи като знак за съвършенство. Тя е анатомията на пейзажа, геометричната зависимост на времето, флуидите на светлината, фрагменти от солфежът на вселената. Тя е "universum", което означава "всичко се съедини е едно"...

Уикипедия: Вселената е понятие, което обикновено означава целият пространствено-времеви континиум, в който съществуваме, заедно с всички форми на енергия и материя е него-планети, звезди, галактики и междугалактично пространство. Вселена може да се употребява като синоним на космос, свят или дори природа.

Това споделя Анелия Райкова за втората си изложба в Пловдив, отново в галерия Лабиринт. През 2019 се отбелязват 500 години от рождението на Ренесансовия гений Леонардо Да Винчи. Вдъхновена от неговата мисъл, но и с намигване към него, Анелия ще ни зарадва отново със своята фина живопис. 

Приятелите на галерия Лабиринт помнят добре нейната първа изложба през март 2018 "Словесен пейзаж". И този път ще видим изящни платна и рисунък, деликатно смесване на абстрактни пространства с конкретни, символни образи, които превръщат картините в поезия. 

Ето и някои факти от нейната творческа биография:

Анелия Райкова е родена през 1972 г. в гр. Бургас. През 1991 завършва ССХУ за приложни изкуства, гр. София, специалност текстил. През 2000 г. защитава магистърска степен в НХА “Н. Павлович”, гр. София, специалност сценография при проф. Георги Иванов.Работи в областта на живописта, пространствените изкуства и кино. Освен като сценограф и костюмограф в театъра, киното и телевизията, Анелия Райкова е живописец член на дружеството на Бургаските художници. От 2010 г. е член на СБХ. Нейни работи са притежание на Бургаска Градска галерия, както и на частни колекции в България, Германия, Норвегия, Полша, Исландия, Южна Корея, Холандия, Великобритания. Има редица самостоятелни изложби, участия в много общи изложби, биеналета и награди от конкурси, сред които Награда „Руси Стоянов” за млад художник, гр.Бургас 2011, Регионална награда за живопис „Алианц”България, гр.Бургас 2015г., Награда на СБХ, Международно биенале на миниатюрата, гр. Русе 2015г.  и през 2016г. -  Награда в конкурс „Абстракт 42/42” галерия (a)cube гр. София.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм