Виолета Христова чете и раздаде автографи в Пловдив

Автор:
Неделя, 31 Март 2019 10:45
Виолета Христова чете и раздаде автографи в Пловдив

Поетесата Виолета Христова бе гост на Съботните писателски матинета в Дома на писателите - Пловдив и представи последните си две книги - Една ампула мрак и Господарят на гледката, издания на Литературен кръг Смисъл.

Пред пловдивски читатели и писатели тя говори за усилията на сдружения като Смисъл да помагат на добри, според самите учредители, автори така че техните книги да стигат до читателите въпреки нормите на пазара, където властва принципа на супермаркета - колкото по-продаваемо, толкова по-продаваемо.

За деветте досега книги на поетесата, която е родом от Чирпан, живяла е в Стара Загора, учила е в Пловдив, а от 15 години е в София, говори Антон Баев. Той подчертта "другостта" като ключова дума в лириката на Христова от първата й книга - един късен дебют през 1995-та, последван от експлозия от стихосбирки, издавани с математическа точност през 2 години.

Баев в телеграфен стил направи преглед и на основните тенденции в българската поезия на 60-те, 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ в., за да очертае по-ясно "другостта" на автори, които трудно се побират в кройките на поколенията.

Виолета представи и новите книги на автори като Румен Денев, Ана Цанкова, Христина Панджаридис, Елена Денева, издания на Литературен кръг Смисъл, в който освен нея са поетите Аксиния Михайлова, Валентина Радинска, Румен Денев, Георги Атанасов, а за художественото оформление се грижи една от трите талантливи дъщери на Христова - Ива, която е графичен дизайнер в Барселона.

70 души са редовните членове на Дружество на писателите - Пловдив към днешна дата, стана ясно в края на кампанията за набиране на годишния членски внос.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм