Искат оставката на артистичния директор на Пловдив 2019

Автор:
Сряда, 13 Март 2019 11:50
Искат оставката на артистичния директор на Пловдив 2019

Политици и фенклубове са обединиха против организация инциираща София прайд

От опозицията поискаха оставката на артистичния директор на фондация Пловдив 2019 заради проект на фондация Глас, която инициира София прайд - най-голямото ежегодно шествие за равни права на нехетеросексуалните и трансполови хора в България.

Той се финансира през отворените покани и се казва Балканска гордост. Стойността му е  7000 лв. а поканата, през която се финасира е „Малки проекти: Събития и общностно участие.

Според описанието събитието съчетава изложба, музикална проява, лекции и дискусии посветени на гей обществото и културата, но и през призмата на балканската семантика. Основната идея се базира на съвременната интерпретация на балканската история и традиции в контекста на глобалното общество и живот. Целта на проекта е да търси равновесие между различните гледни точки, запознаване в дълбочина и открояване на възможните решения. 

Недопустимо е да се подкрепят прояви, организирани от скандалната организация. Това цели подмяна на ценностите в обществото като се налагат порядки от ЛГБТ (Лесбийки, гей, бисексуални и трансджендъри), заяви Николай Радев, шеф на групата на БСП в ОбС.

ВМРО също се присъедини към искането за оставката и даже поискаха кметът Иван Тотев лично да контролира работата на фондацията.

Преди дни и двата пловдивски футболни гранда - Ботев и Локомотив излязоха с декларации срещу провеждането на прояви, организирани от софийската фондация.

В отвореното  писмо те пишат, че не желаят под тепетата да се провеждат гей паради.

Мотивите за подкрепа на проекта от Пловдив 2019 са, че "представя различни жанрови похвати, но обединени от важна тема в програмата на „Пловдив 2019“, касаеща различните социални групи, в частност ЛГБТИ обществото. Проектът интерпретира по интересен начин културните наслоявания на балканската култура на фона на съвременния начин на живот“. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм