Над 35 % от зрителите на оперни представления са чужденци

Автор:
Понеделник, 25 Февруари 2019 12:33
Над 35 % от зрителите на оперни представления са чужденци

Над 35 на сто от публиката на опрения фестивал Opera Open са чужденци, дректорът на Операта в Пловдив Нина Найденова. 

Оперният туризъм в Пловдив вече е факт, заключи тя и добави, че операта има договори с 9 големи чуждестранни туроператора.

По думите й от 3 години Пловдивска опера се подготвя за фестивала на Опера Опън в годината, в която Пловдив е европейска столица на културата.

Постановките ни са на международно ниво, а 30 на сто от фестивала е продаден, похвали се Найденова.

Вече операта има международна балетна трупа, в която втори сезон работят танцьори от 9 националности.Рекламната кампания за фестивала стартира официално от 1-ви март. 

Преди 5 години на фестивала за 1 месец имахме 5000 зрители, сега през последните години над 20 000 души гледат опера в Пловдив, посочи още Найденова.

Амбициите за 2019-та година са публиката да се увеличи още въпреки, петкратното повишение на цената на билета и средната му стойност от 25 лева.

За наша радост имаме публика, която може да си позволи 50 - 80 лева билети, подчерта Найденова.

Тя допълни, че заради огромния интерес от чуждестранни туроператорски фирми фестивалът Opera Open  предлага по-разширена програма и през август.

Разширяваме се като пространство. Античният театър е основният ни фокус, но от миналата година разработваме двора на Техническия университет - едно изключително пространство с много дух в него, което може да побере между 300 и 500 души. Искаме да интегрираме и най-малката публика в Пловдив и затова приобщаваме брега на рака Марица, където ще акостира кораб-сцена за представленията за най-малките, посочи Найденова.

Opera Open е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата. Откриването на фестивала е на 8 юни с гала-разходка из класическите музикални стилове и епохи, съпроводена с уникално светлинно шоу и 3 D мапинг. 

АКЦЕНТИ:


8 юни – ГАЛА ОТКРИВАНЕ – режисирана разходка из класическите музикални стилове и епохи, съпроводена с уникално светлинно шоу и 3D мапинг

15 юни – „ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА” – Глук
премиерен спектакъл на Стефано Пода

Гениалният режисьор, художник и хореограф СТЕФАНО ПОДА ще постави специално за Opera Open 2019 операта „Орфей и Евридика” от Глук на сцената на Античния театър. Вдъхновен от богатото културно наследство на Траките и земите на Орфей, както и от древните езически ритуали като нестинарство, водещият артист ще представи спектакъл, обединяващ ЗАЕДНО класическа музика, античното наследство, тракийската митология, етносите и съвременния пулс на многоликия Пловдив! Ролята на Орфей ще бъде изпълнена от звездния контратенор Антонио Джованини – един от най-рядко срещаните оперни гласове! Характерно за стила на Стефано Пода е визуалната зрелищност на спектаклите. За Античния театър той е планувал да включи над 100 доброволци на сцената, които ще олицетворяват разнообразието от хора и раси.

21.06 – СИЛАТА НА СЪДБАТА – Верди
международна копродукция с Театро Реджо Ди Парма (Италия), режисьор Стефано Пода

25.06 – ЗВУКЪТ НА СТРАДИВАРИУС – Камерата Страдивариус Оркестра (Холандия) с техните безценни инструменти от средновековна Италия отново в Пловдив с нова концертна програма

13.07 – РИГОЛЕТО - Верди – премиера
През знаковата 2019 година OPERA OPEN отправи специална покана към режисьора акад. Пламен Карталов – директор на Софийската опера и балет и основен създател на фестивалите на открито „Опера в парка”, „Сцена на вековете” и „Опера на върховете”, да постави на Античния театър една от най-обичаните от публиката творби на Верди

16.07 – ДЖАЗ СИМФОНИ С ЛИЗ РАЙТ
Концерт на нашумялата джаз певица Lizz Wright (САЩ) с оркестъра на Опера Пловдив. Албумите й достигат N=1 в класацията на списание „Билборд” за съвременен джаз през 2005 и 2006 година. Творчеството й включва бленд от джаз и поп, както и госпел стандарти. Проектът се осъществява в партньорство с Plovdiv Jazz Fest.

20.07 – ЛЕБЕДОВО ЕЗЕРО – Чайковски
Нова постановка на прочутия руския хореограф Константин Уралски - дългогодишен солист в Болшой театър, по-късно художествен ръководител на Балета на Айова (САЩ) и главен балетмайстор на Астраханската опера и балет в Русия. В спектакъла отново ще гостуват солисти от Болшой театър.

26.07 – ОТЕЛО – Верди
Водещия тенор Хосе Кура (Аржентина), един от най-известните изпълнители на партията на Отело, прие поканата на Опера Пловдив да участва в спектакъла на доц. Нина Найденова. В Метрополитън опера той получава титлата „четвърти тенор в света” след Павароти, Доминго и Карерас. Хосе Кура е световноизвестен с оригиналните си оперни интерпретации, с нетрадиционните и новаторски концертни изяви, с хипнотизиращото сценично присъствие и с немаловажния факт, че освен блестящ изпълнител, е образован диригент и талантлив композитор, който не се бои дори от предизвикателствата на режисурата и сценографията.

За първи път OPERA OPEN продължава и през август поради изявения интерес на туроператори за групови посещения!

21.08 – „РИГОЛЕТО” – втора премиера
24.08 – „ОРФЕЙ И ЕВРИДИКА” –втора премиера

27.08 – МЕЖДУНАРОДНА БАЛЕТНА ГАЛА с водещи солисти от Куба, Германия, Русия и България

30.08 – АИДАВерди
с участието на прочутия български баритон Кирил Манолов. За първи път „Аида” ще бъде представена с изцяло нова хореография, която включва цялата международна балетна трупа на Опера Пловдив.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • операОПЪН = АНТИопера

    Щом няма BelCanto, щом си служат с МИКРОФОНИ и усилватели - никаква опера не е "операОпън", а е АНТИопера.
    Затова обикновените кореняци няма да ти снесем по 25 йени, разкривявай си маймунджулуците на теферич пред заможните албански туристки, дето не са виждали чудесии.
    Ние и в София можем да идем на ОПЕРА НА ЗАКРИТО, истинска.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм