Евродепутатът Ева Майдел за развитието на образованието

Автор:
Събота, 09 Февруари 2019 18:06
Евродепутатът Ева Майдел за развитието на образованието

Евродепутатът Ева Майдел в Белащица: “Страната ни има нужда все повече от млади, можещи, знаещи и добре образовани хора, които да покрият нуждите на все по-добре развиващата се икономика“

ЖГЕРБ – Пловдив област със съдействието на областния координатор Георги Мараджиев и кмета на община „Родопи“ Пламен Спасов организираха среща под наслов :"Развитие и перспективи на образованието в България". Срещата се проведе в читалището на село Белащица. В нея взеха участие над 130 директори и учители от образователните институции в област Пловдив. Основен лектор на срещата бе евродепутата Ева Майдел. На срещата присъстваха също народният представител от ГЕРБ-Пловдив област – Запрян Янков, областният ръководител на ЖГЕРБ – Пловдив област Евелина Апостолова, кметът на община „Родопи“ и общински ръководител Пламен Спасов, кметът на Белащица Цветанка Читакова, кметът на Брестовица Любен Радев, областното ръководство на Предприемачи ГЕРБ Никола Христозов и Никола Бекиров, много представители на общинските структури от цялата област Пловдив.
„Българското дете, българският ученик, все повече трябва да умее, не само да знае. Трябва да може да работи в екип, да има добра комуникативност, за да отговори, след като приключи образованието си, на изискванията на все повече развиващата се икономика в страната, коментира Ева Майдел. По думите й образователната система трябва да се отвори към бизнеса, професионалните гимназии да правят практики в предприятията и да се даде шанс на децата да получават практически ориентирано образование.
„Ние всички, които се включваме в организацията „Образование България 2030“ се обединяваме, за да променим българското образование и то да стане по-качествено. Това е неформално обединение от активни организации и личности, всяка от които допринася чрез своята дейност за качествена промяна в образованието. Визията на организацията е до 2030 година българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век за младите хора в България. „Основаната ни задача е да въведем нови програми и да дадем шанс на децата още от училище да имат добра практика и добра основа, така че да се включат силно на пазара на труда“, допълни Майдел. Тя съобщи още, че организацията работи добре с българското правителство и по думите й „ за първи път има добра воля нещата в образованието да се променят, да се модернизират и образованието да отговаря на потребностите на обществото. Увеличаването на учителските заплати, увеличението на бюджета за училищата са само част от стъпките. Това от своя страна повишава самочувствието и дава стимул на младите учители. Наша обща цел е да изведем образованието като национален приоритет, каза още Ева Майдел. За това ще помогне и европейското финансиране. Има отпуснати над 180 милиона лева за преодоляване на неравенството в образователните институции. 80 от тях са за детските градини, 100 милиона са за училищата. „Парите са налице, но е много важно как те ще бъдат усвоени“, коментира евродепутатът.
„Ние вече работим за това, да приобщим всяко едно дете в образователната система, да я модернизираме, да направим образованието да отговаря на потребностите на обществото, но все още това е много трудно, особено в смесените райони, коментираха директори на училища. По думите им има увеличаване на децата от уязвими групи, както и на такива, при които липсва достатъчно отговорно отношение към образованието, заради често пътуване на родителите в чужбина. За справяне с трудните, рискови ученици, които са натрупали много отсъствия и за които майчиният език не е българският, се изисква много повече усилия и средства, коментираха още директорите.
„Направили сме първата стъпка, образованието започва от всеки един от нас, от местната общност, от родителите от гражданските организации и вярвам, че всички ние ще направим образованието по-качествено и по-достъпно за всяко българско дете, зависи от общите ни усилия и ми се иска за вярвам, че ще успеем, бе категорична Ева Майдел.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм