Христо Стоянов представя в Пловдив "Записки по България"

Автор:
Понеделник, 27 Октомври 2008 12:26

Скандалният писател ще раздава автографи до края на седмицата в „Пингвините”

Автор plovdiv-online 

ImageОт днес писателят Христо Стоянов ще представя в Пловдив, в книжарница „Пингвините” (Главната улица срещу бившите Хали), новата си книга „Записки по България”. В нея са включени есетата му, публикувани във вестник „Новинар” заедно с коментарите към тях от интернет форума на всекидневника.

„Записки по България” представя реалната действителност у нас, споделя авторът. Верен на стила си, той е разказал истински събития, на които се е натъкнал по време на обиколките си из всички краища на страната.

Христо Стоянов ще представи и още една своя книга, излязла от печат през тази година – „Невръстни старци”. Самият автор определя творбата си като „абсурден, весел и тъжен, налудничав роман”. Книгата е писана преди 10 ноември 1989 г., но ръкописът е иззет от някогашната Държавна сигурност. По-късно, в годините на прехода,  Христо Стоянов го издава под псевдонима Крис Стоун.

Двете книги бяха представена в рамките на Варненските литературни четения „Салона на истината” в края на септември тази година. Освен тях в книжарница Пингвините” са подредени и романите на Стоянов „До СтрасТбург и назад,  „Глутница за единаци, „Улица Смърт”, „Скритият живот на една помакиня”, „Копелето – Евангелие от Юда”.  

Тъй като представя открито сложните взаимоотношения както в Родопите, така и в цялата страна, авторът си навлича гнева на различни институции в държавата. Публикуването на „Скритият живот на една помакиняпредизвиква скандал, книгата е определена като порнографска, а към автора й са отправени смъртни заплахи. Сега обаче самите помаци хвърлиха още по-голяма бомба, като решиха да искат да бъдат признати за отделен етнос. На заведеното срещу него дело Христо Стоянов е оправдан, но той решава да заведе дело срещу България в Страсбург заради нефункциониращ закон за отговорността на държавата. Романът „Копелето – Евангелие от Юда” е причина писателят  да бъде анатемосан и отлъчен от църквата.

Христо Стоянов е роден през 1956 г. в Габрово, израства в Смолян, в Родопите. Освен скандалните белетристични творби, авторът е издал и  7 стихосбирки.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм