Най-младата пловдивска писателка Красимира Стоева с първа книга

Автор:
Неделя, 26 Октомври 2008 01:55

Автор plovdiv-online

ImageКрасимира Стоева (24) e най-младата белетристка от Пловдив, чиято дебютна книга излезе тази седмица, а в четвъртък, 30 октомври от 18.00 часа е премиерата в „Тракарт” (подлез Археологически). Сборникът с фантастични разкази и новели “Снежните пясъци на Хира” е включен в поредицата “Нова българска фантастика” на издателство „Аргус” - София. Той съдържа 11 парчета, в които са съчетани динамично действие, фантастични похвати и философски послания. Томчето от 350 страници започва с предговор на най-добрата пловдивска писателка Величка Настрадинова. Тя пише за прозата на Краси: “Признавам, че съм доволна от мисленето и моженето на новото поколение в лицето на Красимира Стоева, и силно се надявам начинаещите магьосници да свалят проклятието, което тегне над българската литература, и да я покажат на света, защото тя съществува.” Кликнете ТУК за целия текст на Величка Настрадинова.

Красимира Стоева е родена на 24 май 1984 година в Пловдив. Бакалавър е по Социология, има специализация по Журналистика, а в момента учи магистратура “Бизнес комуникации и връзки с обществеността” в ПУ “Паисий Хилендарски”. 

ImageПрез 2005 година печели литературна стипендия на издателство “Пигмалион”. През 2006 и 2007 година печели награди за проза в конкурса на вестник “Пловдивски Университет”. Ръкописът й “Магия за начинаещи” получава номинация в Националния конкурс на ИК “Хермес” – 2007 година за първа книга на автор до 25 години. През 2008 година печели наградата “Младо пловдивско дарование” в националния конкурс “Огънят на Орфей”, както и награда в националния конкурс “Фантастично изкуство – Бургас, 2008”.

Разказът й “Отвъд портата” (включен в дебютната книга) е отличен с трета награда в Националния конкурс “Аргус – фантастика през 100 очи” и е част от антологията “Знойни хоризонти”, С., 2006. Разказът й “Камък с цвят на мечти” е включен в Годишник за фантастично изкуство “Ваяния 2007”, С. 2008. Нейни кратки разкази са публикувани в сборника на Поетическа академия “Добромир Тонев” – “Бялата градина”, П., 2006, във в. “Труд”, както и в литературни сайтове в Интернет. Кликнете ТУК за нещо от свежата проза на Краси Стоева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм