Супер спектакъл и светлинна кула при откриването на ЕСК 2019

Автор:
Четвъртък, 06 Декември 2018 12:05
Супер спектакъл и светлинна кула при откриването на ЕСК 2019

Внушителен спектакъл ще видят пловдивчани на 12-ти януари следващата година, когато е откриващото събитие на Пловдив – Европейска столица на културата. Това стана ясно от думите на артистичния директор на фондацията Светлана Куюмджиева и на шефа на немската компания-организатор Фаза 7 Свен Сьорен Байер.

Откриването на всички европейски столици на културата винаги е на открито, със свободен вход и целта е да се осигури колкото се може повече публика. При всички европейски столици на културата събитията на старта им винаги привличат най-много хора в сравнение с останалите мероприятия през годината, на тях градът има възможност да покаже традиция таланти и местна идентичност. Това е причината откриването да е с участие предимно на местни, артисти, участници, певци, музиканти, а не международни звезди, обяви Куюмджиева.

Репетициите за спектакъла започнаха вече в СКЛАД в Тютюневия град, посочи още тя.

След толкова много срещи и визити в Пловдив, мога да си позволя да кажа Аз съм частица пловдивчанин. Когато се запознахме с апликацията и мотото на Пловдив. Заедно, за нас това бе стъпката, от която започна работата. ЗАЕДНО в началото е само фраза, но ние трябваше да я изпълним с мисъл, за да може откриващият уикенд  да носи послание, каза директорът на немската компания Фаза 7.

Стигнахме до извода, че нямаме необходимост да поканим една звезда на сцената. Така тръгвайки от това да намерим посланието и да доведем от 50 до 80 000 зрители на спектакъла. В разговорите с екипа на фондацията стана ясно, че този сюблимен момент на церемонията ще бъде старт на многобройни други събития, търсихме начин това да стане в центъра на града, на пешеходно разстояние от останалите мероприятия, мотивира се Свен Байер за избора на централния бул. Цар Борис Трети Обединител за място на откриването.

Цар Борис Трети е единственото място, което може да предостави възможност за построяването на такава сцена. Предизвикателството бе всички да имат видимост, затова имаме 360-градусови екрани, които приближават лицата на артистите. Кулата бе избрана заради възможността за много по-голяма видимост от по-голям брой публика.

Това е светлинна скулптура – кулата ще има 3350 осветителни тела и те ще я правят видими от много голямо разстояние. За построяването й е наета една от най-добрите компании, много местни компании пък ще обзпечават ел. захранването и всичко, с което едно събитие може да бъде на високо техническо ниво. 200 души участват в построяването на конструкцията. 20 тира със специализирана техника от Европа се очаква да пристигнат в следващите дни.

За нас е вълнуващо да видим бързата промяна и преобразяването на центъра, каза още Байер.

Спектакълът започва в 19 часа, скоро ще има детайлна информация кои ще бъдат зоните за достъп до пространството.

От опита ми с големи събития обръщам внимание, че е необходимо публиката да се събере по-рано. Няма да могат да дойдат с автомобилите си.

Нашият спектакъл за разлика от много други европейски столици на културата, ще покани официалните си лица на сцената, уточни шефът на компания Фаза 7.

Основният спектакъл ще бъде с продължителност 1 час, след което има 2 часа музикална програма. Стартът дава Теодосий Спасов и неговото уникално изпълнение на кавал. Изборът ни не е случаен, защото можем да покажем сливането на традиционна музика с този спектакъл. Понеже е началото на 2019 г. е важно да започнем с кукери - поканени са над 200 кукерски ансамбъла от Пловдив и страната, обясни Байер.

Следващият етап от спектакъла е предоставен на танцьорите от ансамбъл Тракия – ще работят с хореографа Лидия Клемент, който ще ги въведе в съвременните технологии. Танцът им ще бъде съпроводен с видео. След тях на сцената излизат 200 хористи, които ще пият композиция създадена специално за тях от композитора Христо Намлиев. Деан Чобанов ще е диригент на хористите от пловдивските хорове на АМТИИ, Камерен хор Иван Спасов, хор Детска китка, хоровете на Стефка Благоева и хора на Държавна опера Пловдив.

Понеже Намлиев искаше да включи и звученето на глас и гайда, към изпълнението на хоровете ще има и 20 гайдари на сцената. Това е централният момент в спектакъла, с който искаме да подсилим и изведем мотото Заедно, допълни директорът на фирмата-орагнизатор.

Следващата ни картина е с  великолепните изпълнители на лазерни арфи от АМТИИ. В този момент ще има и танцьори, на юг и север от сцената, които ще са максимално близо до публиката, и картина на огромните екрани.

Името на спектакъла Ние сме всички цветове е интерпретация на мотото Заедно и начина, по който една тъмна зимна вечер, може да бъде изпълнена с всички цветове, посочи Байер.

Искаме чрез медиите да поканим зрителите да присъстват на единствената подобна вечер в живота си и да изберат червени шапки, сини шалове, жълти палта, за да направим Пловдив цветен.

Зад тази картина с 1000 жители на Пловдив идва ди джей Шилер, който започва европейското си турне от Пловдив на 12-ти януари.

Заедно с пенсионерските клубове на сцената ще бъдат и 200 международни студенти. Ще присъстват и 150 деца от младежките школи по баскетбол, стрелба,гребане, джудо, бокс, кану-каяк, лека атлетика, плуване и спортна гимнастика от Спортното училище.

Естествено финалът е с грандиозни фойерверки и Валя Балканска и нейният гайдар Петър Янев, които ще изпратят посланието към Европа.

Краят на спектакъла не е край на нощта, следват до полунощ танци с ди джей Шилер, отбеляза Свен Байер.

Преди 5 години участвахме в откриването на друга европейска столица – да си свидетел на това как се променя града е изключително и уникален шанс за всички. За нас е важно да приобщим децата и подрастващите младежи, защото не е важно да имаме само професионалисти, но и хора които са извън тази сцена и над 150 ученици от Спортното училище от младежките школи по баскетбол, стрелба, гребане, джудо, бокс, кану-каяк, лека атлетика плуване и спортна гимнастика.

Няма план Б - независимо от времето откриването ще е на кулата, която ще тежи около 200 тона заедно с артистите.

Според Байер в Швеция откриващото събитие е било при минус 20 градуса и е привлякло над 50 000 зрители.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм