Иван Вълев: "След лятото" стана хит 40 г. по-късно

Автор:
Събота, 10 Ноември 2018 13:37
Иван Вълев: "След лятото" стана хит 40 г. по-късно

Поетът Иван Вълев, днешният гост на Съботните писателски матинета, организирани от Дружество на писателите - Пловдив, разказа интересната история на може би най-знаменитото му стихотворение "След лятото", писано в далечната 1967-ма, което не просто оживява, а директно влиза в златния фонд на българската естрада близо 40 години след написването му благодарение на Гриша Трифонов, Пламен Ставрев и една неизвестна студентка от Великотърновския университет.

25-годишният никому неизвестен поет-полонист написал текста след като се върнал едно лято от морето, където бил екскурзовод на полски групи. Текстът е публикуван още същата година, но остава незабелязан до началото на новия век, когато студентка от Велико Търново го дава на поета с китара Гриша Трифонов.

Гришата пише музиката и изпълнява песента, която се нарича Лятото, макар заглавието на стихотворението да е с едно "след" отпред. Иван обаче дълго време не знае за това, тъй като работи далеч - в Българския културен център във Варшава.

После Трифонов започва да изпълнява песента с бургаския бард Пламен Ставрев. Свири я и я пее по-добре от мен, така че нека е негова, великодушно казва Гришата, след като песента печели всички възможни награди - за музика, изпълнение, текст, аранжимент, на Бургас и морето.

Статуетките обаче бяха две само - за изпълнител и за композитор, та за мен като текстописец не остана, смее се Иван Вълев.

Сега и Трифонов и Ставрев са на небето, но песента (след) Лятото звучи почти на всяко сборище на поети с китара.

Интерес към стиховете на Вълев проявява бащата на Тониките - Стефан Диомов, който започва да чете сбирките му и написва още няколко шлагера, сред които Нито ден е, нито вечер.

В текста обаче Диомов вмъква три реда от друго стихотворение на поета, а от петте куплета на оригинала оставя три.

Геновева Цандева си има алтернативна версия на Нито ден е, нито вечер с пълните пет куплета, които и до днес пее по всякакви фестивали на поети с китара. Тя води и Диомов навремето на гости в дома на Иван Вълев в Пловдив.

СЛЕД ЛЯТОТО

Какво е всъщност лятото, какво е?
Сезон, през който мен ме няма.
И в стаята, която уж е моя,
понякога се спира мама.

Прозорците засенчва с бели листи,
праха по масата изтрива...
За малко сяда и се позамисля,
въздъхва може би и си отива.

Какво е всъщност лятото, какво е?
Очи на северно момиче
или жена, която уж е моя
и десет дни ще ме обича...

Сърцето ми засенчва с нежни длани
и с тъмни думи ме опива.
Но тя при мен не може да остане,
въздъхва може би и си отива.

Какво е всъщност лятото, какво е?
Септември към морето слиза.
И младостта, която уж е моя,
трепери в лятната ми риза.

Сама зад мъдрите и бели дюни
от вятъра студен се скрива.
Навярно тя си спомня своя юни,
въздъхва може би и си отива.

"Опорите на Иван-Вълевия поетически свят са миналото и споменът, които са противопоставени на реалното сегашно. Разбира се, че подобна поетика е изцяло романтическа и посланията й са трагически, понеже са обречени. Но пък битийният изход, който ни оставя, е в избора как да живеем, защо да живеем, живеем ли, ако не съзерцаваме, не наблюдаваме отстрани живота, а сме изцяло в него, роби на битието" - пише за лириката му Антон Баев.

Иван Вълев (1942) е автор на десет поетични книги, на един роман и на книгата с новели и разкази "Лятно кино". Завършил е полска филология и превежда от полски поезия и проза. Живее в Пловдив, където е работил в издателство „Христо Г. Данов“ и ПУ „Паисий Хилендарски“. Няколко години е бил книгоразпространител.
Стихосбирките му „Скорост“ и „Пътят на птиците“ са печелили наградата „Пловдив“.
Популярни са някои песни, създадени по негови стихове - „Лятото“, изпълнена от Пламен Ставрев и хитовете на Тони Димитрова „Нито ден е, нито вечер“ и „Обещания“.
Превеждал е класици на полската поезия – като Ян Кохановски, Адам Мицкевич, Ярослав Ивашкевич, а също и съвременни поети и прозаици. За тази си дейност е получил полско държавно отличие.

Видео

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм