Пловдив и Парма със съвместни събития през 2019

Автор:
Вторник, 09 Октомври 2018 10:44
Пловдив и Парма със съвместни събития през 2019

„Целта на програмата "Европейска столица на културата" е да провокира стереотипното отношение към функциите и характера на изкуството, местата, където се появява и хората, които го създават“, това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев при представянето на града в Международната годишна среща (LuBeC), посветена на развитието и познаването на културното наследство – технологии и туризъм, в италианския град Лука. Тя се организира всяка година от Министерството на културното наследство и туризма, Министерството на икономическото развитие и Министерството на външните работи на Италия.

Община Пловдив бе поканена за първи път, а на форума участие са взели още представители от Палермо, Парма, Матера и много неправителствени организации с културна насоченост.

„Инициативата Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ има за цел да увеличи автентичността на културните събития в града, да намери начин за публиката и най-вече да постигне състояние, което може да бъде събрано просто и ясно в мотото "Заедно", се казва още в презентацията, с която кметът Иван Тотев представи Пловдив.

Културните иновации, дигитализацията и теми, свързани с индустрията и европейското културно наследство, са част от основните въпроси, разисквани по време на дискусията.

„Имаме събития с многобройни и цветни аудитории и участници, за да подчертаем високите амплитуди в календара, фестивалите, големите шоу програми, както и малки събития като театър за един зрител“, посочи още кметът при представянето на града под тепетата.

Развитието на творческия квартал „Капана“ през последните години, основните събития за 2019, мястото на тютюневия град, кино Космос, богатото и уникално културно наследство, доброто развитие на икономиката също са намерили място сред думите на Иван Тотев в презентацията на тема: „Да бъдеш столица на културата – включване, иновации, предприемачество“.

Заедно с изпълнителния директор на фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев и заместник-кмета по култура Александър Държиков са обсъждани и събития, които да бъдат организирани в партньорство с община Парма.

Форумът в град Лука бе организиран и във връзка с Европейската година на културното наследство, която се отбелязва през 2018.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм